Facebook, YouTube, Twitter... zajedno protiv govora mržnje - Vijesti.me
POTPISALI KODEKS PONAŠANJA EVROPSKE KOMISIJE

Facebook, YouTube, Twitter... zajedno protiv govora mržnje

"Govor mržnje ima negativni učinak ne samo na pojedince, već i na one koji govore u ime slobode, tolerancije, nediskriminacije u našim otvorenim društvima i ima jeziv učinak na demokratsku raspravu na platformama online"

Mržnja
Mržnja (Foto: Shuterstock)

Neke od najvećih američkih tehnoloških kompanija potpisale su kodeks ponašanja koji je formulirala Europska komisija u kojem pristaju pomoći jedna drugoj u suzbijanju govora mržnje na Starom kontinentu

Potpisivanje kodeksa ponašanja je razbjesnjelo predstavnike grupa koje se bore za prava online, među kojima su organizacije European Digital Rights i Access Now, piše Tportal. 

Nemaju povjerenja u kodeks jer su bile isključene iz procesa njegovog nastajanja (što je trenutno pod istragom europskih regulatora) i uvjerene su kako ne štiti pravo na slobodu govora te kako će obesnažiti presudu Europskog suda za ljudska prava vezanu uz slobodu govora.

Facebook, YouTube, Twitter i Microsoft obvezali su se da će pregledati većinu prijava vezanih uz nelegalni govor mržnje na njihovim platformama u roku od 24 sata i reagovati tako što će ukloniti sporni sadržaj ili onemogućiti pristup istom, pod uslovom da su prijave precizne i utemeljene. Njihovi uslovi korištenja i smjernice za zajednicu mora će jasno zabraniti mržnju i podsticanje na nasilje.

Temeljen na zakonu iz 2008. godine, kodeks ponašanja opisuje nelegalni sadržaj ove vrste kao 'svako ponašanje koje javno potiče na nasilje ili mržnju usmjerene na grupe osoba ili pripadnike takvih grupa određenih referencom na rasu, boju kože, vjeroispovjest, naslijeđe te nacionalnu ili etničku pripadnost'.

Govor mržnje ima negativni učinak ne samo na pojedince, već i na one koji govore u ime slobode, tolerancije, nediskriminacije u našim otvorenim društvima i ima jeziv učinak na demokratsku raspravu na platformama online, navedeno je u izjavi navedenih kompanija povodom prihvatanja kodeksa.