Facebookom kruži lažna objava o privatnosti, ignorišite je

"Kao odgovor na nove Facebookove smjernice ovim putem objavljujem da imam autorska prava na sve privatne detalje, ilustracije, slike, objave, fotografije, video sadržaje..."
52 pregleda 2 komentar(a)
Facebook, Foto: Shuterstock
Facebook, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 26.11.2012. 20:40h

Da li ste na Facebooku već "postavili" objavu o privatnosti u kojoj polažete pravo na sav sadržaj koji objavljujete? Ako niste, nemojte da se trudite da to učnite, jer je objava lažna.

U pitanju je zapravo stara objava koja se pojavila u vrijeme kada je Facebook izašao na berzu. U njoj je navedeno da će zbog prelaska iz statusa privatne u javnu kompaniju Facebook promijeniti postavke privatnosti, osim u slučaju ako korisnik ne kopira objavu i time otvrđuje da je vlasnik svega što je ikad objavio.

Takva poruka se pojavila kada je Facebook objavio da o promjenama na stranici ubuduće neće dozvoliti korisnicima da odlučuju glasanjem, već da će moći samo da ih komentarišu.

Na početku objave se navodi:

"Kao odgovor na nove Facebookove smjernice ovim putem objavljujem da imam autorska prava na sve privatne detalje, ilustracije, slike, objave, fotografije, video sadržaje... (što je rezultat Bernske konvencije)".

Osim toga, navodi se da je potreban pismeni pristanak ukoliko neko želi da određeni sadržaj želi da koristi u komercijalne svrhe i upućuje i druge korisnike Facebooka da istu obavijest objave i na svom zidu kako bi se zaštitili od kršenja autorskih prava.

Objava je, piše PC World, u potpunosti lažna. Po ovom pitanju se svojim "pretplatnicima" na mreži obratio i Robert Skobl, stručnjak za društvene mreže:

"Ako dijelite objave o autorskim pravima na Facebooku, a prije toga niste istražili o čemu se radi, onda ste idiot".

Kada se pridružite ovoj online zajednici pristajete na određene uslove o privatnosti prema Facebookovim pravilima. Ako vam oni ne odgovaraju uvijek vam ostaje opcija da prihvatite da li ćete ili ne koristiti Facebook.

Bonus video: