Fejsbuk gubi i milijarde i korisnike

Cijena dionice Fejsbuka pala je prošlog četvrtka na Vol stritu oko 19 odsto, na 176 dolara, što je najveći dnevni pad cijene u istoriji te društvene mreže
195 pregleda 0 komentar(a)
Mark Zakerberg, Foto: Reuters
Mark Zakerberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.08.2018. 15:30h

Cijena dionice Fejsbuka pala je u prošli četvrtak na Vol stritu oko 19 odsto, na 176 dolara, što je najveći dnevni pad cijene u istoriji te društvene mreže, a time je kompanija izgubila na tržišnoj vrijednosti oko 100 milijardi dolara.

Uprkos nizu skandala i kontroverzi s kojima su se morali suočiti tokom ove godine, u Fejsbuku su se uspješno držali ciljeva vezanih za prodaju i prognozu zarade. Sve do minule sedmice.

U izvještaju za drugo ovogodišnje tromjesječje priznali su kako su izgubili oko milion mjesečno aktivnih korisnika i tri miliona dnevno aktivnih korisnika u Evropi te kako nisu zabilježili porast broja korisnika u Sjedinjenim Državama. Bio je to najgori Fejsbukov poslovni rezultat otkad su izlistani na berzama kapitala, piše Tech Radar.

Mark Zakerberg je za loš rezultat okrivio stupanje na snagu Opšte uredbe o zaštiti ličnih podataka (General Data Protection Regulation) u Evropskoj uniji. Ipak, obećao je da će nastaviti značajno da ulaže u zaštitu privatnosti i sigurnost korisnika.

Glavni Fejsbukov finansijski stručnjak Dejvid Vehnerprognozirao je da će rast prihoda nastaviti da bude sporiji (nešto ispod deset odsto u odnosu na prethodne kvartale), te upozorio da će biti potrebna ogromna finansijska injekcija kako bi se firma mogla nositi sa problemima.

Uprkos gubitku korisnika, u FB su uvjereni da je njihovo poslovanje s oglašavanjem još na solidnim temeljima. Fejsbukov Messenger i WhatsApp smatraju obećavajućim oglašivačkim platformama, iako glavna izvršna direktorica Šeril Sandberg upozorava da neće dosegnuti svoj puni potencijal još nekoliko godina.

Prema procjeni časopisa “Forbs”, bogatstvo Marka Zakerberga nakon pada cijene dionice vrijedi 67,1 milijardu dolara, odnosno 15 milijardi manje, što ga čini šestim najbogatijim čovjekom na svijetu.

Osciliralo je i u aprilu, tokom svjedočenja i rešetanja kojima su ga izložili američki političari zbog skandala oko firme Cambridge Analytica. Još 1. februara bilo je na nivou od 79,5 milijardi američkih dolara, da bi se do 27. marta spustilo na 62,2 milijarde.

Zakerberg je tokom februara prodao dionice FB-a vrijedne 108,6 miliona dolara, u skladu s najavom iz septembra prošle godine kako će ubrzati prodaju dionica koje ima u vlasništvu tokom 18 mjeseci ne bi li skupio novac za finansiranje fondacije Chan Zuckerberg Initiative.

Tu fondaciju osnovao je sa suprugom Prisilom Čan 2015. godine. Tokom prve dvije godine prodao je dionice Fejsbuka vrijedne 1,6 milijardi dolara kako bi je finansirao.

Bonus video: