Ferari FXX K - supersportista od 2,5 miliona eura

Najsnažnije grlo u ergeli italijanskog proizvođača ima 1.050 konjskih snaga, a biće proizveden u samo 30 primjeraka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2014. 23:57h

U Ferarijevoj ergeli na svijet je došao novi najsnažniji konjić – FXX K.

Supersportski automobil otkriven je tokom događaja “Finali Mondiali” u Abu Dabiju.

Zasnovan je na prvom hibridnom superautomobilu iz Maranela, modelu LaFerrari, a slovo “K” ukazuje na KERS sistem obnavljanja kinetičke energije.

FXX K nikad neće učestvovati na nekom takmičenju, a ograničena serija od 30 primjeraka je namijenjena samo uskom krugu klijenata, koji će za njega morati da plate 2,5 miliona eura!

Pokreće ga V12 motor zapremine 6,3 litara (ljubitelji Mercedesa sigurno sada podižu obrve), koji razvija 860 KS. Kada se tome doda 190 KS koje proizvodi elektromotor, dobije se ukupna snaga od 1050 konja, a uz to treba pomenuti i obrtni moment od 900 Nm.

Mašina je između ostalog opremljena novim bregastim vratilima i mehaničkom distribucijom ventila, umjesto hidraulične.

Što se tiče dizajna, upečatljivi su aerodinamički elementi, kao što su niski prednji spojler sa vertikalnim završecima, bočni usmjerivači vazduha, pokretni stabilizator pozadi.

Potisna sila je povećana za 50 odsto, a auto je opremljen senzorima koji nadgledaju bočna, radijalna i uzdužna ubrzanja, zajedno sa pritiskom i temperaturom trkačkih Pirelli pneumatika.

Vozač može da mijenja podešavanja putem Manettino prekidača na volanu, koji služi kao kontrolna jedinica za E-Diff elektronski diferencijal, kontrolu bočnog proglizavanja (SSC) i visokoperformansnog ABS sistema.

Galerija

Bonus video: