Fiat-Krajsler i Gugl sarađuju u testiranju vozila bez vozača

Dvije kompanije su sporazum objavile prošle noći, rekavši da će inženjeri Krajslera sarađivati s Guglom u postavljaju senzora i softvera potrebnog da vozila mogu da upravljaju sama sobom
0 komentar(a)
Fiat, Foto: Reuters
Fiat, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2016. 07:22h

Fiat-Krajsler i Gugl će sarađivati na udvostručavanju Guglovog voznog parka autonomnih vozila bez vozača, dodavanjem 100 kombija "Krajsler pasifika".

Dvije kompanije su sporazum objavile prošle noći, rekavši da će inženjeri Krajslera sarađivati s Guglom u postavljaju senzora i softvera potrebnog da vozila mogu da upravljaju sama sobom.

Ta hibridna, benzinsko-električna vozila su potrebna Guglu da bi pojačao testiranje u pravom saobraćaju. "Krajsler pasifika" je kombi srednje veličine, s petoro vrata, dugačak pet metara i sa šestocilindarskim motorima od 3.500 do 4.000 kubnih santimetara.

Finansijski uslovi ugovora nisu objavljeni.

To je prvi put da Gugl neposredno sarađuje s nekom automobilskom kompanijom na instaliranju senzora i računara radi opremanja vozila za autonomno kretanje.

"To će ubrzati naše napore za razvoj automobila koji potpuno samostalno upravljaju sami sobom što će učiniti puteve bezbjednijim", rekao je Džon Krafcik, direktor tog projekta Gugla.

Taj projekat Gugla se sprovodi već sedam godina, a obuhvaćen je 21 automobil "Leksus SUV" modifikovan tako da sam sobom samostalno upravlja, a uz njih i 33 mala automobila.

Cilj Gugla je da autonomni automobili stignu na tržište do 2020. godine.

Bonus video: