Flaj, flaj travel zatvoren, varali i građane Crne Gore?

Prema saznanju “Vijesti”, na njihov rad u Crnoj Gori žalilo se više građana, koji su ostali uskraćeni za plaćene avionske karte preko te kompanije i nijesu mogli da otputuju do željene destinacije
955 pregleda 24 komentar(a)
Fly Fly travel, Foto: Filip Roganović
Fly Fly travel, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 07.06.2018. 05:35h

Poslovnice agencije Flaj, flaj travel (Fly, fly travel) u Crnoj Gori zatvorene su, a prema saznanju “Vijesti” na njihov rad žalilo se dosta građana, koji su ostali uskraćeni za plaćene avionske karte preko te kompanije i nijesu mogli da otputuju do željene destinacije.

Poslovnica u Njegoševoj ulici u Podgorici zatvorena je skoro mjesec. Na vratima piše da zbog godišnjih odmora je trebalo da budu zatvoreni do 31. maja, a više sagovornika “Vijestima” je kazalo da je katanac stavljen nakon posjete inspekcije.

"Znam da su kažnjeni sa tri hiljade eura, to je bilo možda prije mjesec dana ili nešto manje, a od tada poslovnica ne radi”, kazao je jedan od radnika iz obližnjih radnji.

Iz Uprave za inspekcijske poslove pri Vladi Crne Gore, nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su kontrolisali rad poslovnica Flaj, flaj travela u Podgorici i Tivtu i da li su imali pritužbe građana zbog toga.

Prema saznanjima “Vijesti” tridesetak studenata iz Crne Gore, koji su krajem maja trebali da otputuju u Sjedinjene Američke Države, nijesu mogli da to učine, jer avionske karte preko Flaj, flaj travela nijesu bile obezbijeđene, iako su ih platili.

Taj problem imali su i drugi građani Crne Gore, a “Vijestima” je juče nekoliko sagovornika iz Njegoševe ulice u Podgorici potvrdilo da je dosta njih tražilo prostorije agencije i raspitivalo se kako da stupe u kontakt.

“Koliko sam shvatila jednu djevojku, platila je avionsku kartu preko njih, a nije je dobila”, kazala je radnica iz obližnje radnje.

“Vijesti” su pokušale da dobiju informacije iz agencije, ali su mobilni telefoni za predstavništva u Podgorici i Tivtu isključeni, a na zvaničnom sajtu kompanije piše da iz tehničkih razloga neće raditi narednih nekoliko dana.

Flaj, flaj travel otvorio je poslovnicu u Podgorici 2014. godine, a u Tivtu u decembru 2017.

Kako pišu mediji u Srbiji, firma je prije mjesec promijenila ime u “Kofer turs”, prestala je da prodaje aviokarte, a navedeno je da je zatvoreno svih sedam poslovnica u Beogradu.

Srbijanski mediji pišu da su brojne pritužbe građana, koji nisu uspjeli da realizuju karte, a po svemu sudeći, neće imati priliku ni da nadoknade štetu, budući da polisa osiguranja ne pokriva aviokarte, nego paket aranžmane.

Na zvaničnom sajtu kompanije sugeriše se putnicima koji su “propustili letove” da pošalju “mejl agenciji i ulože reklamaciju kako bi im nastali troškovi bili refundirani.

“Politika” piše da su turistička i tržišna inspekcija prošle nedjelje kontrolisale agenciju zbog sumnje u nepoštenu i obmanjujuću praksu, jer su imale povećan broj pritužbi građana.

Vlasnici ove agencije, naglasili su, zatvorili su sedam poslovnica u Beogradu, dan nakon posjete inspekcija Ministarstva trgovine.

Navodi se da je zapisnik napravljen, a da su vlasnici u međuvremenu dali izjave, te se očekuje da inspekcija donese rješenje o tome da li će podnijeti prijavu protiv agencije zbog nepoštene poslovne prakse.

Turistička agencija, koja se godinama reklamirala kao jedna od najuspješnijih u jugoistočnoj Evropi i koja je, osim aviokarata, prodavala i turističke aranžmane u blokadi je, kako piše “Politika”, već 53 dana.

Duguju 1,5 miliona eura

Finansijski problemi turističke agencije počeli su početkom 2018, kada je kako piše “Politika”, zbog neizmirenih dugovanja izbačena iz Međunarodnog sistema za kupovinu aviokarata BSP.

Navodi i da su vlasnici pokušali da riješe problem kupovinom jedne novosadske firme, preko koje su nastavili da izdaju karte, ali da je i ta podružnica zbog dugovanja ubrzo isključena iz sistema.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA iz Srbije Aleksandar Seničić kazao je juče da je prije mjesec dana bilo jasno šta će se dogoditi sa Flaj flaj travelom.

On je naglasio da su prije četiri nedjelje bili skoro 80 miliona dinara u dugu, što je oko 700.000 eura, a sada je to već oko 1,5 miliona eura.

On je naglasio da je JUTA, iako Flaj flaj travel nije bila njihova članica, zatrpana pozivima oštećenih putnika i dodao da će zbog prirode problema vjerovatno biti mnogo oštećenih putnika.

"Flaj flaj od februara nema licencu za prodaju aviokarata pa su to vršili preko drugih agencija. Zakon nalaže da organizatori putovanja moraju imati licencu i da postoji polisa osiguranja iz koje se vrši naplata štete. U ovom slučaju toga nema i za aviokarte kupci će morati da tuže“, naveo je Seničić.

Bonus video: