Folksvagenova "buba" odlazi u legendu - Vijesti.me
POTVRĐENO NA SAJMU U ŽENEVI

Folksvagenova "buba" odlazi u legendu

Prva generacija "nove bube" proizvodila se do 2011, kada je stigao nasljednik koji se i danas izrađuje. Aktuelni model baziran je na mehaničkoj platformi Golfa 6

Folksvagen
Folksvagen (Foto: Shutterstock.com)

Folksvagenov "Beetle" – popularna "buba", neće dobiti svog direktnog nasljednika nakon što aktuelna generacija okonča svoj proizvodni vijek.

To je na sajmu automobila u Ženevi potvrdio šef istraživačko-razvojnog odjeljenja kompanije, Frank Velš, u razgovoru za Autocar. 

Prije odluke da ukine model koje je obnovljen 1997. pod oznakom "New Beetle", spekulisalo se da će Folksvagen u budućnosti ponuditi nasljednika na električni pogon, na MEB mehaničkoj platformi, piše B92.

Iako njemački proizvođač neće izrađivati električlnu "bubu", u planu je duhovni nasljednik drugog klasičnog Folksvagena koji se nekada u svijetu prodavao po raznim oznakama (Kombi, Transporter, Camper, Microbus...).

Novi, električni Kombi biće zasnovan na konceptu VW ID Buzz iz 2017. i imaće retro dizajn po ugledu na originalnu verziju iz 1950-tih. 

"Odlučili smo da je bolje da pokrenemo proizvodnju električnog Kombija, nego da imamo nekih 4-5 generacija 'nove bube'", objašnjava Velš. 

Aktuelna "buba" izrađuje se u dvije verzije – kao kupe i kabriolet. Ovaj legendarni model iz Folksvagenove istorije obnovljen je 1997. godine, po ugledu na originalnu "bubu" (koja je svojevremeno važila za "narodni auto"), ali nikad nije dostigao nekadašnju popularnost. 

Prva generacija "nove bube" proizvodila se do 2011, kada je stigao nasljednik koji se i danas izrađuje. Aktuelni model baziran je na mehaničkoj platformi Golfa 6.


Najčitanije iz sekcije Vijesti