Francuski bombon: Reno kaptur

Nadgrađeni i povišeni klio 4, osim što izgleda odlično, vrlo je praktičan, a u verziji sa 1.5 dCi motorom i izuzetno štedljiv
151 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2015. 06:43h

Mali automobili u SUV stilu, iako nemaju sposobnosti klasičnog terenca i nešto su skuplji od gradskih modela na kojima su nastali, napravili su pravi bum na tržištu, pa su i ostali proizvođači pohrlili da i opostali su pravi hit na tržištu.

Renoov predstavnik u ovoj klasi je model kaptur (Captur), čija je suština, kao i kod njegovih rivala, u izgledu. Naime, kaptur je u suštini nadgrađeni i povišeni klio 4, koji izgleda kao bombona.

Da li je zaista samo izgled ono što odvaja ovaj auto od klija ili on ima dodatne kvalitete, provjerili smo na višednevnom testu ovog vozila. O izgledu ne treba previše filozofirati jer kaptur obara s nogu na prvi pogled. Povišena karoserija uz kozmetičke detalje, kao što su dvobojna karoserija, atraktivni točkovi, ili neobični krov, čine ga izuzetno upečatljivim prizorom. I mada je privlačan za oba pola, čini se da ovakav ljepotan više leži ženskoj populaciji.

Iako sa klijom 4 dijeli istu platformu i motore, kao i veći dio opreme u unutrašnjosti, kaptur je 6 cm duži i malo širi, a čak 12 cm viši. Veći dio te dodatne visine ide na udaljenost karoserije od tla.

Unutrašnjost je vrlo slična onoj kod novog klija. Moderna i praktična komandna tabla ima centralnu konzolu u obliku tableta. Izgled enterijera testnog modela, sa kombinacijom narandžaste I sive, zaista je impresivan.

Najnovija verzija pouzdanog 1.5 dci motora je, kao i obično, na visini zadatka. Snaga od 90 KS i obrtni moment od 220 Nm, u praksi daju mnogo bolje performanse nego što suve brojke pokazuju (0-100 km/h: 13,1 s). Dobro odmjereni petostepeni mjenjač pomaže da vožnja uvijek bude prijatna i agilna. Neminovnost za ovoliko visok auto je prebacivanje težine vozila sa jedne na drugu stranu u krivinama, ali ni približno ne u mjeri u kojoj biste to očekivali. Volan reaguje dosta brzo, pa je vožnja dosta slična onoj u malom gradskom vozilu. Udobnost je čak nešto bolja nego kod klij, a potrošnja oko 5 litara. Reno je, za razliku od nekih konkurenata, odustao od pogona na sve točkove, pa se kod kaptura snaga prenosi samo na prednju osovinu.

Reno kaptur nije mnogo skuplji od klija. U ekvivalentnim verzijama, razlika u cijeni je oko 2.000 eura. Cijena osnovne benzinske verzije je 13.600 eura, a testni model u najbogatijem paketu Dinamique (alu-točkovi 17 inča, multimedijalni sistem MEDIA NAV, automatski klima uređaj) staje 17.760 eura. Zastupnik Renoa, kompanija "Alliance", na ovu cijenu trenutno odobrava popust od 1.400 eura.

Fleksibilan kao MVP automobil

Praktične osobine kaptura su nešto što njegovom izgledu daju još veći značaj. Vozač i putnici u kapturu sjede visoko, čime je olakšan ulazak u vozilo, a prostora za noge i glavu putnika i naprijed i pozadi ima kao u većini hečbek vozila C segmenta.

Klizna zadnja klupa vam omogućava da prilagodite prostor u gepeku aktuelnim potrebama. Prtljažnik u dva nivoa, kada se zadnja sjedišta “otklizaju” maksimalno unaprijed, je 377 litara – gotov

Galerija

Bonus video: