Gimnazijalac u suknji, Bojanić Lalović: Radi se o sjajnom učeniku, sve je nasmijao

Direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić Lalović je, komentarišući postupak učenika, kazala da je gimnazijalac sve nasmijao, te istakla da se radi o sjajnom učeniku
747 pregleda 31 komentar(a)
dječak, suknja, protest, Foto: Instagram (Podgorički vremeplov)
dječak, suknja, protest, Foto: Instagram (Podgorički vremeplov)
Ažurirano: 31.05.2018. 06:05h

Nezadovoljstvo usvojenim pravilima i ukazivanje na njihove nelogičnosti može se izraziti na originalan način, što je dokazao jedan od učenika Gimnazije “Slobodan Škerović”. Dolazak podgoričkog gimnazijalca u školu u suknji ugrijao je juče društvene mreže i rasplamsao komentare o dres kodu, odnosno pravilima oblačenja u školama.

Učenik Gimnazije se prije dva dana, na ulazu škole pojavio u suknji, jer prethodnog dana nije mogao da pohađa časove u bermudama. Šta misli o propisima, koji djevojkama dozvoljavaju da u školu dođu u suknjama adekvatne dužine, dok mladićima nije dozvoljeno da uđu u bermudama nevezano za njihovu dužinu, pokazao je na kreativan i smio način.

Nakon što je njegova fotogafija obišla popularne društvene mreže u Crnoj Gori, njegov postupak je većinom naišao na pozitivne reakcije.

“Nokti od pola metra, crveni ruž, ajlajner i dekolte nisu problem ali pristojna dužina muškog šortsa jeste?! Svaka čast, dečko”, bio je jedan od kometara na Fejsbuku.

Ipak, bilo je i onih koji su ponašanje tinejdžera kritikovali, ocjenjujući ga neadekvatnim.

“E, zbog ovoga bi trebalo uvesti školske uniforme! Ovakvo ponašanje je naišlo na odobravanje odraslih ljudi! I onda se čudimo što su nam djeca puna sebe, samouvjerena za sve ono što ne valja!!! Znate profesorima nalaziti mane, a debelo ste omašili u kućnom vaspitanju! Ovo nije protest, ovo je omalovažavanje sistema vrijednosti, obrazovnih ustanova, prije svega!”, jedan je od negativnih komentara.

Da se radi o nepoštovanju ustanove ne slažu se u podgoričkoj gimanziji.

Direktorica Gimnazije “Slobodan Škerović” Zoja Bojanić Lalović je komentarišući postupak učenika, kazala da je gimnazijalac sve nasmijao, te istakla da se radi o sjajnom učeniku.

“Mi radimo na tome da učenici razviju kritičku svijest, a ovo je sjajan primjer na kojem je učenik, na kreativan način, izrazio neslaganje sa dres kodom”, kazala je Bojanić Lalović, dodajući da učenik definitivno neće biti kažnjen zbog svog postupka.

Kada je u pitanju poštovanje pravila oblačenja u podgoričkoj Gimnaziji, Bojanić Lalović je istakla da se u toj ustanovi trude da se poštuje dres kod. Na taj način teže da učenike pripreme za budućnost i odnos prema institucijama.

Ističe da je prirodno da srednjoškolci teško prihvataju pravila koja im se nameću i da reaguju buntovnički, ali da je na upravi škole i zaposlenima da djeluju vaspitno i ukažu đacima na prave vrijednosti.

U podgoričkoj gimnaziji, jednoj od starijih zgrada u gradu, u učionicama nemaju klime, pa se učenici žale na vrućinu koja ih ometa da normalno prate nastavu, a ovogodišnji maj bio je jedan od najtoplijih od kada se mjere temperature.

Neadekvatno oblačenje među srednjoškolcima nije izražen problem ni u Srednjoj medicinskoj školi u Podgorici, a direktor te ustanove Branimir Kostić kazao je “Vijestima” da se ponekad dogodi da se pojedinci obuku suprotno od propisanog.

“Učenika koji “zaluta” opomenemo i to je dovoljno. Nismo nikog vraćali, nije bilo kazni, ili drugih vaspitnih mjera”, rekao je Kostić.

Pojavu neadekvatno obučenih učenika su u ovoj školi suzbili tako što su tokom prvih toplijih dana, učenike podsjetili na neophodnost poštovanja školskog dres koda.

Da se pridržavaju dres koda od svojih zaposlenih zahtijevaju i u drugim državnim institucijama.

Osnovci nosili uniforme prošle godine u OŠ “Savo Pejanović”

Uvođenje uniformi u obrazovnim institucijama često je bilo predmet rasprave u javnosti.

U okviru pilot projekta Ministarstva prosvjete, tokom prošle školske godine, identično su bilo obučeni učenici Osnovne škole “Savo Pejanović” u Podgorici.

Međutim, već naredne godine, osnovci ove škole nisu nastavili sa oblačenjem uniformi.

Pobornici uvođenja uniformi su isticali da one doprinose jednakosti među učenicima, te povećavaju osjećaj pripadnosti školi. U anketi koji je sprovelo Ministarstvo prosvjete, od ukupno 160 osnovnih škola, 100 se izjasnilo za uvođenje uniformi.

Bonus video: