Google Drive - bolja kontrola nad dijeljenim fajlovima

Opcija se može iskoristiti za bilo koji tip fajla sačuvanog na servisu, a korisnicima je data mogućnost da sve zabrane aktiviraju odjednom
96 pregleda 0 komentar(a)
Google Drive, Foto: Google
Google Drive, Foto: Google
Ažurirano: 16.07.2015. 14:10h

Googleov servis za čuvanje podataka u "oblaku", Google Drive, dobio je novu nadogradnju koja pruža mogućnost veće kontrole nad sadržajem koji se dijeli s drugim korisnicima.

Sada je, kako piše Bug.hr, moguće blokirati preuzimanje, kopiranje i ispisivanje dijeljenih fajlova.

Kako bi se nova mogućnost aktivirala, potrebno je odabrati neki fajl te desnim klikom miša pristupiti opcijama s postavkama dijeljenja datoteke. Nakon klika na natpis "Napredno", koji se nalazi u desnom donjem uglu, na dnu se pojavljuje opcija ''Onemogućite opcije za preuzimanje, ispis i kopiranje za komentatore i pregledače''.

Opcija se može iskoristiti za bilo koji tip fajla sačuvanog na servisu, a korisnicima je data mogućnost da sve zabrane aktiviraju odjednom (nije moguća zasebna aktivacija pojedine zabrane).

Novu opciju kontrole dijeljenih datoteka za sads nalazimo samo u web verziji servisa, ali0 već postavljene zabrane aktivne su na svim uređajima gdje je Google Drive dostupan.

Bonus video: