Google i Microsoft u službi Vlade na tajnom zadatku

Google je znatno manje raspoložen za saradnju sa stranim službama, pa je izašao u susret u svega 52% zahtjeva, dok je Microsoft u 83% slučajeva bio kooperativan
1 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2013. 00:17h

Svima je poznato da Google i Microsoft blisko sarađuju sa američkim, ali i stranim bezbjedonosnim službama, a sada su i objelodanjeni konkretni podaci.

Vlada SAD je u 2012. godini od Microsofta zahtijevala podatke u 11. 073 slučaja, a Microsoft je izašao u susret u 79% tih slučajeva.

Kompanija Google je značajno kooperativnija, pa je u prošloj godini primila 16. 407 zahtjeva, a pozitivno odgovorila na čak 89% njih.

Ipak, nija samo američka administracija zainteresovana za ove informacije, tako je Microsoft od drugih vlada primio 59. 592 zahtjeva, a Google 25. 920.

Google je znatno manje raspoložen za saradnju sa stranim službama, pa je izašao u susret u svega 52% zahtjeva, dok je Microsoft u 83% slučajeva bio kooperativan.

Od Facebooka ni glasa

Iz Microsofta ističu i to da se samo 2, 2% zahtjeva odnosilo na nekakav konkretni sadržaj (npr. sadržaj e- mail poruka ili slike), dok se većina traženih podataka svodi na e- mail adrese, korisnička imena i IP adrese.

Zanimljivo je da Facebook, čije je pojavljivanje i ekspanzija po mnogima ostvarenje višedecenijskog sna brojnih svjetskih bezbjedosnih službi, još uvjek nije izašao u javnost sa ovakvom ili sličnom statistikom.

Bonus video: