Google mora da izbriše zastarjele lične podatke

Španac se žalio što se na mrežnim stranicama pojavljuje podatak o aukciji njegove kuće koju je on ipak uspio da zadrži i smatra da Google time krši njegovu privatnost
98 pregleda 0 komentar(a)
Google, Foto: Shutterstock
Google, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.05.2014. 12:39h

Evropski sud pravde (ECJ) odbio je u utorak žalbu kompanije Google i odbranio “pravo na zaborav” prema kome je taj pretraživač dužan da u nekim slučajevima izbriše zastarjele lične podatke običnih korisnika.

ECJ je tako presudio da bi poveznice koje su “irelevantne” i zastarjele trebalo da budu izbrisane na zahtjev fizičkih osoba.

Tužbu protiv Googlea podnio je Španac koji se žalio što se na mrežnim stranicama pojavljuje podatak o aukciji njegove kuće koju je on ipak uspio da zadrži i smatra da Google time krši njegovu privatnost, piše BBC.

Odluka iznenađuje jer protivrječi mišljenju zamjenika državnog advokata koje sud inače poštuje. Posljednji je u junu 2013. ocijenio da Google nije odgovoran za lične podatke koji se pojavljuju na njegovim stranicama pa se zato sud u sporu protiv njega ne može ni pozivati na “pravo na brisanje” digitalnih podataka.

Odluka donesena u utorak je “razočaranje za pretraživače i izdavače elektronskih medija uopšte“, reagovao je u saopštenju portparol Googlea u Briselu Al Verni.

Dodao je da internet superkompaniji “treba vremena da prouči posljedice” te odluke, prenosi AFP.

Iz Googlea je ocijenjeno da zahtjev za ukidanje nekih zakonitih informacija na pretraživačima jednak cenzuri.

Zemlje članice EU su lani odbile predlog pravilnika o jačoj zaštiti podataka na internetu ocijenivši je prestrogom u odnosu na mala preduzeća i nejasnom za građane. Pravo na brisanje računarskih podataka bilo je među glavnim odredbama tog predloga pravilnika koji je početkom 2012. podnijela evropska povjerenica za pravosuđe Vivijan Reding.

Bonus video: