Google na zahtjev suda može da resetuje 75 odsto svih Android uređaja

Da je ovakav scenario moguć potvrdio je i dokument iz kancelarije tužioca u Njujorku u kojem stoji da su ovakvom resetovanju podložni svi Android uređaji s verzijom operatvnog sistema starijom od Lollipopa 5.0
64 pregleda 1 komentar(a)
Android telefon, Foto: Screenshot (Android.com)
Android telefon, Foto: Screenshot (Android.com)
Ažurirano: 26.11.2015. 13:45h

Starije verzije Android uređaja podložne su daljinskom resetovanju i to od strane Googlea koji može da resetuje uređaj ako im tako naloži sud.

Ovakve operacije najčešće se sprovode kako bi policija i druge službe mogle da dobiju uvid u sadržaj nečijeg uređaja ako je to potrebno.

Da je ovakav scenario moguć potvrdio je i dokument iz kancelarije tužioca u Njujorku u kojem stoji da su ovakvom resetovanju podložni svi Android uređaji s verzijom operatvnog sistema starijom od Lollipopa 5.0.

Novije verzije Androida koriste jaču enkripciju diska, a to znači da Google ne može da izvede ovakav reset na zahtjev vlasti. Čak ni kada se to od njih traži.

Međutim, svi raniji operativni sistemi: Froyo, Gingerbread, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean i KitKat podložni su ovom načinu daljinskog resetovanja. Radi se o otprilike 75 odsto svih Android uređaja na svijetu.

Čak ni oni koji koriste novije verzije Androida nijesu potpuno sigurni. Naime, iako većina novijih smartphonea ima mogućnost jače enkripcije na većini uređaja ona je po defaultu isključena, a većina ljudi ne zna da je uključi.

Bonus video: