Gradnja na Kamenovu čeka ishod sudskih postupaka

Atlas grupa iznad plaže na Kamenovu planira gradnju turističkog kompleksa od 88 miliona eura. Za početak investicije potrebno da se riješi pitanje vlasništva nad dijelom zemljišta.
203 pregleda 3 komentar(a)
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Kamenovo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 20.06.2018. 15:10h

Atlas grupa, biznismena Duška Kneževića, planira u uvali iznad plaže Kamenovo da gradi luksuzno turističko naselje „Kamenovo“, koje će objedinjavati dva hotela i 14 vila u kojima će ukupno biti 300 ležaja. Firma Rekreaturs, članica Kneževićeve korporacije koja gazduje zemljišnim kompleksom od 33 hiljade kvadrata na mjestu nekadašnjeg kosovskog odmarališta u ovaj projekat planira da uloži 88 miliona eura.

Iz Atlas grupe “Vijestima” su kazali da za projekat imaju nekoliko partnera koji su zainteresovani za zajedničku investiciju, te da je za njegovu ovjeru potrebno da sačekaju da se okončaju sudski procesi u vezi zemljišta.

“Čekamo ishod na sudu povodom još samo jedne tužbe za restituciju, sve ostale su odbijene presudom u korist Rekreatursa. Imamo i dva spora pred Osnovnim sudom u Kotoru sa suvlasnicima, koji imaju ukupno oko dva odsto vlasništva nad zemljištem. Riječ je o Agenciji za privatizaciju Kosova i Agenciji za osiguranje depozita Srbije. Kada se ti sporovi završe, odnosno kada se fizički definiše dio zemljišta koje pripada suvlasnicima, stiču se uslovi za ovjeru projekta i uvođenje suinvestitora u projekat”, kazali su u Atlas grupi.

Investicioni projekat predviđa, osim gradnje hotelsko-rezidnecijalnog kompleksa, proširivanje plaže i stavljanje u funkciju kamenog dijela obale, te gradnje privremenih objekata sportsko rekreativnih i zabavnih sadržaja.

„Rekreaturs na Kamenovu raspolaže sa 33.209 kvadrata zemlje. Državna studija lokacije za ovaj prostor usvojena je u julu 2014.godine i na osnovu nje iste godine Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je četiri urbanističko tehničkih uslova za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju turističkog naselja”, objasnili su u Atlas grupi.

Na prvoj urbanističkoj parceli od 8.572 kvadrata predviđena je gradnja hotela/ kondo hotela, koji će zauzeti polovinu parcele, a čija će ukupna bruto građevinska površina biti 14.878 kvadrata. Hotel će imati spa centra i biće u kategoriji 4-5 zvjezdica. U okviru druge urbanističke parcele, predviđen je drugi hotel, ali manjeg kapaciteta.

Na trećoj urbanističkoj parceli, kako su kazali u Atlas grupi, od 8.187 kvadrata planirana je gradnja 14 vila, čija će ukupna površina biti oko 4.900 kvadrata.

Rekreaturs je dobila je urbanističko-tehničke uslove za izgradnju plažnih pratećih sadržaja u funkciji kupališta.

Agencija za privatizaciju Kosova tvrdi da je vlasnik zemljišta

Zaleđe Kamenova potražuje Agencija za privatizaciju Kosova, koja pred crnogorskim sudovima pokušava da dokaže da je stvarni vlasnik 33 hiljada kvadrata na samoj pjeni od mora, gdje je nekada bilo izgrađeno odmarlište radnika Kosova.

U ovoj Agenciji tvrde da neće odustati, te da ako ne mogu pred crnogorskim da će pravdu potražiti pred međunarodnim sudom. Kamenovo potražuju i mještani, koji tvrde da im je zemlja oteta.Mještani Kamenova i Svetog Stefana, već više od deceniju vode sudsku borbu za povratak svoje đedovine.

Bonus video: