Gradski slalom u francuskom stilu: Reno tvingo

Ovo nije običan gradski auto - radi se o novom statusnom simbolu koji vraća francuski šmek u segment malih gradskih automobila
147 pregleda 1 komentar(a)
Reno tvingo, Foto: Saša Marković
Reno tvingo, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 27.05.2015. 05:44h

Dvije decenije nakon što je uveo revoluciju u segment malih automobila sa tvingom prve generacije, Reno je, čini se vratio taj duh kod najnovijeg modela.

Inženjeri i dizajneri su novi model razvijali od čistog lista papira, na koji su prenijeli inspiraciju koju su crpili iz prvog tvinga i renoa 5. Rezultat je radikalno izmijenjen mali auto koji će vratiti osmijeh na lica vlasnika i ljubitelja prvobitnog tvinga, i svojim karakterom privući mlađe generacije.

Cilj je bio da se napravi prostraniji i agilniji mali gradski auto, a ti planovi su se poklopili sa početkom razvoja novog smarta, pa novi tvingo leži na istoj platformi kao smart forfor.

Mi smo ovog puta isprobali koliko karakteru automobila odgovara novi 0.9 TCe turbobenzinski motor. Ovaj agregat ima tri cilindra, što ćete možda osjetiti po blagom podrhtavanju u radu u leru, rezultat disbalansa tipičnog za trocilindraše, ali je zvuk izuzetno dobro odstranjen iz kabine. I pored vrlo male zapremine, ovako pogonjeni tvingo je jako agilan, posebno kada treba da zuji kroz gužve na gradskim bulevarima. Tvingo ni na otvorenom putu nije autsajder, mada ne treba očekivati previše. Maksimalnu vuču dobijate na 2.500 obrtaja, ali zbog nedostatka obrtomjera, šaltovanje je prepušteno osjećaju vozača. Prosječna potrošnja od 4,3 litra je teško dostižna, računajte na litar više.

U unutrašnjosti ništa nije prepušteno slučaju. Dizajn je podređen mlađoj generaciji kupaca, pa kupac može birati boje u enterijeru. Testni model je opremljen i multimedijalnim uređajem sa velikim displejom i interfejsom za povezivanje pametnih telefona. Vozač i suvozač zaista nemaju problema sa komforom, ali je začuđujuće da i pozadi dvije osobe mogu da sjede prilično udobno, ako ovi naprijed nijesu previše visoki.

Ono po čemu se tvingo razlikuje od svojih prethodnika, ali i od konkurencije je to što ima pogon na zadnje točkove, a i motor je smješten pozadi, što donosi brojne prednosti. Prvo, na ovaj način se oslobađa dosta prostora unutar vozila. Iako je 10 cm kraći od odlazećeg modela, novi tvingo ima putničku kabinu dužu za nevjerovatnih 33 cm. Drugo, pomjeranjem motora u zadnji dio, prednji točkovi su dobili više prostora, pa mogu da se zakrenu do ugla od 45 stepeni, što omogućava tvingu da se okrene u samo 8,6 metara, što je najbolji rezultat u klasi. Ovo u praksi znači da ćete u gradskim gužvama da budete sposobni da se provučete i kroz najzamršenije prepreke bez previše manevrisanja, ili da se okrenete polukružno bez potrebe da ulazite u tuđu saobraćajnu traku.

I pored toga što je motor postavljen pozadi, prtljažnik ima solidnu zapreminu od 173 litra, pa tvingo ne zaostaje za ostalim vozilima iz klase. Pored toga, kad se sklope nasloni zadnjih sjedišta dobija se ravan pod, što je rijetkost u ovom segmentu. Pored bogate serijske opreme testni primjerak ima i Sport paket sa ekskluzivnim točkovima od 16 inča. Ovakav tvingo kod crnogorskog zastupnika Renoa, kompanije Alijans, uz popust, košta nešto preko 13.000 eura. Na prvi pogled, čini se ne malo, ali ovo nije običan gradski auto - radi se o novom statusnom simbolu koji vraća francuski šmek u segment malih gradskih automobila.

Motor dobro izolovan i hlađen

Motor je dobro zaštićen i izolovan ispod podnice prtljažnika, a da biste provjerili nivo ulja, potrebno je da skinete poklopac koji je pričvršćen sa šest šrafova. Kod testnog tvinga tu će vam se ukazati pogled na poznati Renoov trocilindarski turbopunjeni benzinac snage 90 konja. Motor je okrenut za 49 stepeni, što ga čini 15cm plićim nego kada se montira uspravno, čime se dobilo na prostoru. U ovu svrhu je polovina djelova morala da bude redizajnirana. Gledajući ovaj agregat, mnogi će se prisjetiti starog fiće i problema koje je on imao sa hlađenjem, ali ne brinite.

Reno je dobro osmislio kako da odvede toplotu, a dio izlazi kroz ventilacione otvore u zadnjem braniku. Ako se pitate šta se onda nalazi ispod prednje haube, odgovor je ništa naročito. Osim što se ona otvara na pomalo komplikovan način, tamo se nalaze samo akumulator i boce za dolivanje tečnosti.

Bonus video: