Gran Turismo u Podgorici: Pogledajte Lamborđini, Ferari, Porše...

"Vozim Porše 911, najnoviju verziju i obožavam ga", priča Jesper, jedan od mlađih učesnika jadranske ture Gran Turisma koja se vozi od hrvatskog primorja do Grčke. On kaže da njegov automobili u takvoj konfiguraciji košta oko 250 hiljada eura
396 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2018. 17:43h

Lamborđini, Ferari, Mercedes, Porše, BMW - san su svakog ljubitelja automobila.

Oni koji nisu finansijski u mogućnosti da voze ovakva auta, mogli su danas da ih vide, pa i da sjednu u njih i fotografišu se, kada su članovi najekskluzivnijeg auto kluba na planeti "Gran Turismo" došli u Crnu Goru.

Oni su oko podneva ručali u Tivtu, da bi zatim nastavili prema Podgorici gdje ih je dočekala grupa novinara i ljubitelja automobila.

Sijevali su blicevi ispred garaže hotela dok su luksuzni automobili, jedan po jedan, pristizali plijeneći pažnju svih prisutnih u okolini.

"Odmah idu u garažu, neće ih izložiti?", razočarano se zapitao jedan od posmatrača, međutim vozilima i njihovim vozačima moglo se pristupiti u garaži, gdje se sjatilo nekoliko desetina mladih, uglavnom muškaraca koji su uzbuđeno komentarisali koje auto je najbolje. Vozači su rado razgovarali sa njima i puštali ih da sjednu za volan i slikaju se.

"Vozim Porše 911, najnoviju verziju i obožavam ga", priča Jesper, jedan od mlađih učesnika jadranske ture Gran Turisma koja se vozi od hrvatskog primorja do Grčke. On kaže da njegov automobili u takvoj konfiguraciji košta oko 250 hiljada eura.

U Crnoj Gori ih je dočekalo oblačno i sparno vrijeme, ali Jesper kaže da to nije problem, budući da im je tokom većeg dijela puta do sada padala kiša.

"Bio sam na nekoliko GT tura, ali ovo je moja prva jadranska. Uglavnom sam vozio kroz centralni dio Evrope. Dubrovnik je uvijek predivan i zaista mi se svidjelo kad smo bili danas u Tivtu. Putevi ovdje su sjajni, kad krenete od primorja prema planinama, pogled oduzima dah", prepričao je utiske.

Jesper kaže da ga je postao član kluba preko dugogodišnjeg prijatelja i da sada na članove gleda kao na veliku porodicu.

"Viđamo se više puta tokom godine na različitim događajima poput ovog", dodao je vozač.

Dobro raspoložen po dolasku bio je i Kris, vozač 488 Ferari Spajdera, koji je istakao da je uživao u vožnji po dobrim putevima i bez velike gužve u saobraćaju.

"Češće sam na trkačkim stazama, a ovo mi je prva ovakva tura sa klubom. Inače volim sam da ih organizujem, ja sam iz Švajcarske i tamo je takođe lijepo voziti se", priča Kris.

On je postao član GT kluba nakon što je upoznao jednog od organizatora jadranske ture, Pitera na jednoj od najpoznatijih trkačkih staza na svijetu Nirburgring, za koju kaže i da je njegova omiljena.

"Volim da se trkam, a za opuštenu vožnju najviše volim naravno svoju zemlju Švajcarsku, kao stvorena je za to. Ali i ovdje je bilo odlično, zaista mi se sviđela vožnja pored mora i onda do ovamo pored planina, zaista je divno", izjavio je vozač Ferarija koji nije mogao da se sjeti koliko ga je koštalo to vozilo. Oko 230 hiljada eura kaže.

Mada je u Crnu Goru došao sa Ferarijem, otkriva da posjeduje više Poršea koje i voli više.

"Zašto više volim Porše od Ferarija? Njemački inženjering, najbolji na svijetu", odgovorio je kroz smijeh.

Pomenuti Piter za "Vijesti" je objasnio da GT klub već četiri godine zaredom radi jadransku turu i svaki sljedeći put zalazi dublje u Balkan, pa su ove godine odlučili da idu skroz do Grčke.

"Zato nismo ostali u Budvi, već smo krenuli za Podgoricu. Imali smo dosta sreće što je put između Budve i Podgorice renoviran i sad je zaista sjajan", ocijenio je on.

Piter je objasnio da je ovo druga tura GT kluba ove godine, a ukupno su ih organizovali 67 tokom 17 godina. On je odgovorio i što je potrebno da bi neko postao član kluba.

"Prije svega, morate posjedovati super auto. Ne možete voziti tatin auto, to mora biti tvoje auto. I moraš da imaš preporuku nekoga od članova kluba, na taj način to radimo. Neko mora da kaže - ovo je kul momak", kroz smijeh kaže Piter.

On je u Podgoricu došao sa svojim "djedom", kako zove svoj automobil Dodž Vajper.

"Zovem ga tako, jer ga dugo baš imam, ali ga zaista volim. Daleko od toga da je to najskuplje vozilo ovdje, ali je veoma otporan i ima dosta prostora za prtljag, zato se vazda ponudim jadnicima koji voze Lamborđinije da im preuzmem dio prtljaga, jer nemaju gdje sa njim", u šali objašnjava vođa ture.

On je kazao da je Ferari Spajder vozilo koje se najčešće pojavljuje na GT turama, a da najskuplja vozila koja su došla u Crnu Goru koštaju do pola miliona eura, među kojima je i specijalna edicija Lamborđinija - Aventador.

Karavan koji je došao u Crnu Goru ukupno broji 35 automobila, a već sjutra napustiće Crnu Goru i krenuti ka Albaniji.

Nisu međutim svi bili zadovoljni. Vozač Lamborđinija Mursijelaga, Britanac Kej bio je vidno nervozan, a objasnio je i zašto.

"Tura je bila dobra dok smo vozili kroz Hrvatsku, ali mislim da je veoma, veoma glupo bilo raditi turu sa ovako skupim vozilima kroz BiH i Crnu Goru. Putevi su užasni, kamenje nam pada po putu, stalno sam u strahu da će mi pući guma", ispričao je on.

Njegovo vozilo je staro svega osam mjeseci, a koštalo ga je oko 300 hiljada eura, pa zato možda i ne čudi zašto je toliko zabrinut da je otkrio da se plaši nastavka puta.

"Mislim da su organizatori zaista glupi, jer ovakve ture se ne rade po Crnoj Gori. Hrvatska može, Italija, Francuska, ali ne i ovakva zemlja. Jer auta poput mog se lako pokvare i oštete, gume su mu vrlo mekane i lako se mogu probušiti. Smiješno je zaista raditi turu kroz BiH, Crnu Goru i Albaniju, jer nemamo nikakvo osiguranje. Ako mi neko ukrade ovo auto, neću dobiti novac, ako se desi neka nezgoda takođe, a moje vozilo će ostati uništeno", u jednom dahu ispričao je Britanac i zatim napustio garažu.

Galerija

Bonus video: