"Griješili smo": Zakerberg se oglasio povodom skandala o zloupotrebi podataka

Vlasnik Fejsbuka je obećao da će uvesti promjene koje će aplikacijama otežati prikupljanje podataka korisnika te društvene mreže
2 komentar(a)
Mark Zakerberg, Foto: Reuters
Mark Zakerberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.03.2018. 20:15h

Osnivač i vlasnik Fejsbuka, Mark Zakerberg, konačno se oglasio i priznao je je ta kompanija "napravile greške" kada je u pitanju skandal o zloupotrebi podataka 50 miliona korisnika te društvene mreže.

On je kazao da je došlo do "zloupotrebe povjerenja" sa više strana.

"Osnovao sam Fejsbuk i ja sam, u krajnjem, odgovoran za ono što se dešava na našoj platformi", kazao je on u saopštenju.

Kako prenosi BBC, Zakerberg je obećao da će uvesti promjene koje će aplikacijama otežati prikupljanje podataka korisnika Fejsbuka.

Zakerberg je kazao da će Fejsbuk dodatno ograničiti pristup podacima korisnika, kao i da će ukloniti one koji su podatke zloupotrebljavali.

On je, kako navodi Rojters, rekao i da će Fejsbuk korisnicima ponuditi alat na vrhu News Feeda koji će im pomoći da obrišu aplikacije koje mogu koristiti njihove podatke bez dozvole.

Lični podaci 50 miliona ljudi prikupljeni su i zloupotrebljeni bez odobrenja sa Fejsbuka, a potres se ove sedmice osjetio u Vašingtonu, Londonu, na Volstritu i širom svijeta.

Kako je juče prenio "Gardijan", Fejsbuk je objavio da će nezavisni tim digitalnih forenzičara sprovesti istragu i pokušati da ustanovi da li kompanija "Kembridž analitika" (Cambridge Analytica) i dalje raspolaže spornim podacima, koje je nabavila od kompanije "Global sajens riserč" (Global Science Research - GSR).

"Ako podaci i dalje postoje, to bi bilo teško kršenje pravila korišćenja Fejsbuka i neprihvatljivo kršenje poverenja i obaveza koje su ove grupacije preuzele", naveo je ranije Fejsbuk u saopštenju.

Bonus video: