Grupe za prava žena šokirane Apple Sirijem

Na pitanje nekih korisnica gdje se nalazi najbliža klinika za abortuse, Siri je, kada nije mogao da je locira, kao alternativu "savjetovao" posjetu savjetovalištima o trudnoći,
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2011. 17:14h

Siri je vjerovatno najveći novitet koji je posljednji model iz Applea, iPhone 4S, mogao da ponudi korisnicima. U pitanju je virtuelni pomoćnik sa kojim korisnik može da "razgovara", koji korisnicku govori kakvo je vrijeme, bira telefonske brojeve, te obavlja mnogo drugih stvari umjesto korisnika.

Kada se iPhone 4S pojavio na tržištu mnogi korisnici su se poigrali i Siriju postavljali pitanja kao što je "hoćeš li se udati za mene", "da li me voliš" i "koji je najbolji telefon na svijetu". I većina odgovora je zabavila korisnike iPhonea. Ipak, vjerovali ili ne, zbog Sirija su neke aktivistkinje za ženska prava, blogeri i blogerke optužili Apple da se zalaže protiv abortusa.

Na pitanje nekih korisnica gdje se nalazi najbliža klinika za abortuse, Siri je, kada nije mogao da je locira, kao alternativu "savjetovao" posjetu savjetovalištima o trudnoći, što je neke grupe za ženska prava odmah uznemirilo pa su napali Apple.

Iz kompanije su odmah reagovali napominjući da je riječ o novom softveru koji još nije usavršen i da nikog nisu imali namjeru da uvrijede.

Portparolka kompanije Natali Keris je kazala da njihovi korisnici koriste Siri kako bi saznali različite informacije, ali "ne pronađu uvijek ono što žele".

Upravo je takav slučaj i sa pitanjem o klinikama za abortuse. Dodala je da će nastaviti da usavršavaju ovu tehnologiju i da se u Appleu nadaju da se ovakvi "incidenti" više neće ponoviti.

Nendi Kinan iz organizacije NARAL Pro-Choice America koja se zalaže za ukidanje restrikcija koje se odnose na abortus, rekla je da je Siri odličan alat koji u svojim odgovorima kombinuje humor i sarkazam, ali upozorava da bi Apple trebalo da bude oprezniji kada su u pitanju informacije o zdravlju, abortusu i kontracepciji.

Shvata da Siri nije osnovni izvor informacija za zdravlje žena, ali dodaje da je važno da, oko tema vezanih za trudnoću, "ne zavara žene koje koriste ove aplikaciju".

Bonus video: