Gudjir počinje proizvodnju guma sa primjesama pirinča

Dodavanjem silike u gumenu smješu gazećeg sloja povećava se čvrstoća pneumatika i smanjuje njegov otpor kotrljanja, i time omogućava bolje iskorišćenje goriva i čvršće prianjanje na mokroj podlozi
196 pregleda 1 komentar(a)
gume, pneumatici, Foto: Shutterstock
gume, pneumatici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.06.2015. 14:53h

Kompanija za proizvodnju guma za vozila Gudjir (Goodyear) saopštila je da je danas da će ove godine početi proizvodnju ekološkeih pneumatika za putnička vozila sa silikom dobijenom iz pepela pirinčane pljeve, koji će vozačima, kako je istaknuto, omogućiti bolje iskorišćavanje goriva.

U saopštenju se navodi da je Gudjir našao dobavljača pirinčane pljeve koja će se koristiti kao ekološki prihvatljiv izvor silike (silikon dioksid) za gazeći sloj guma, a proizvodnju prvih pneumatika za putnička vozila pokreće ove godine u fabrici u Kini.

Gudjir je potpisao ugovor sa kineskim preduzećem Jihai fud end oil industri (Yihai Food and Oil Industry) koje će isporučivati ekološki prihvatljiv izvor silike, a gume će proizvoditi u kineskoj fabrici u mjestu Pulandian.

Kako je navedeno, Gudjirovi istraživači su na osnovu dvogodišnjih istraživanja u Centru za inovacije u Akronu utvrdili da pepeo nastao spaljivanjem pirinčane pljeve u pogonima za proizvodnju električne energije može da se upotrebi kao efikasan i za životnu sredinu održiv izvor silike za pneumatike.

Silika je visoko cijenjena u gumarskoj industriji jer poboljšava vozne karakteristike pneumatika. Dodavanjem silike u gumenu smješu gazećeg sloja povećava se čvrstoća pneumatika i smanjuje njegov otpor kotrljanja, i time omogućava bolje iskorišćenje goriva i čvršće prianjanje na mokroj podlozi.

Nova silika, kako navepde iz Gudjira, smanjuje količinu otpada, troši manje energije u procesu proizvodnje i doprinosi da pneumatik postigne bolji stepen iskorišćenja goriva.

Gudjir je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svijetu, koji zapošljava oko 67.000 ljudi, a proizvodnju ima u 50 pogona koji se nalaze u 22 države u svijetu.

Bonus video: