Harasani: Nelegalni objekat u Starom gradu mora biti uklonjen, sve drugo je nasilje nad prostorom

“Tužno je što su nadležni organi bili nemoćni i nisu preduzeli ništa o uklanjanju ili saniranju istog, što novi investitor kupuje nelegalni objekat šest mjeseci poslije registracije firme, a najveći je poraz što se objekat gradi nelegalno na mjesto koje treba biti kulturna baština grada Ulcinja i pretenduje da udđe pod zaštitu UNESCO-a”, kazao je Harasani
69 pregleda 0 komentar(a)
Ilir HArasani, Foto: URA
Ilir HArasani, Foto: URA
Ažurirano: 16.11.2018. 17:08h

Iznanađuje poprilična bahatost firme “SJ Property” koja je nedavano kupila objekat-monstrum u Starom gradu u Ulcinju a koja je istakla da će objekat izgraditi uprkos stavu nadležnog Sekretarijata Opštine Ulcinj da objekat ne može biti legalizovan, ocijenio je danas Ilir Harasani odbornik GP URA u ulcinjskom parlamentu.

“Takav stav je logičan ako znamo sa koliko se kontroverzi suočavamo vezano za pomenuti objekat, od njegove izgradnje pa sve do, kako sada saznajemo, promjene vlasničke strukture. URA poziva još jednom nadležne da odmah reaguju i sruše postojećeg monstruma, jer isti ni na jedan mogući način ne može biti uklopljen u ambijent ulcinjskog Starog grada. Ako to ne urade, biće jasno da je posrijedi velika korupcija, koja se i do sada vezivala za postojeću investiciju”, naveo je Harasani.

Ocjenjuje da je satisfakcija što se objekt nalazi u žiži javnosti, kao i to što u gradu postoji konsenzus vezano za uklanjanje tog objekta.

“Tužno je što su nadležni organi bili nemoćni i nisu preduzeli ništa o uklanjanju ili saniranju istog, što novi investitor kupuje nelegalni objekat šest mjeseci poslije registracije firme, a najveći je poraz što se objekat gradi nelegalno na mjesto koje treba biti kulturna baština grada Ulcinja i pretenduje da ude pod zaštitu UNESCO-a”, kazao je Harasani.

On očekuje da lokalna uprava konačno stane iza svojih javnih stavova da objekat neće biti legalizovan, jer za to ima zakonski osnov.

“Podsjećam da je Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekta, gdje je predviđena procedura legalizacije, između ostalog navedeno da sve zavisi od plana regulacije Crne Gore ili planskog dokumenta Opštine , kojeg Opština nema. Radi se o izgradnji objekta u kulturno-istoriskoj cjelini kao što je Stari grad, koji podlijeze i pod Zakon o zaštiti kulturnih dobara”, ukazuje Harasani.

Zaključuje da će URA Ulcinj nastaviti da pomno prati razvoj događaja vezano za ovaj lokalitet, a ne sumnja kako je kazao “da će biti posla za tužioce ako nadležni organi ponovo padnu pod pritiskom, za sad, nepoznatog investitora koji se, kako često biva u Crnoj Gori, skriva iza egzotičnog naziva”.

Bonus video: