Herceg Novi: Lakše i brže otkrivanje kvarova na vodovodnoj mreži

Prošlog mjeseca proveden je monitoring glavnog magistralnog cjevovoda DN 600 mm od Kamenara do Zelenike i od Debelog brijega do filter stanice "Mojdež" i kroz Sutorinsko polje, a redovne kontrole biće rađene i ubuduće

Vodovod Herceg Novi, radovi
Vodovod Herceg Novi, radovi (Foto: Slavica Kosić)

Od početka godine do kraja jula radnici hercegnovskog Vodovoda otklonili su hiljadu kvarova na mreži. Zbog ogromnih gubitaka vode koji se u ovim ljetnim mjesecima kreću oko 60 odsto, velika pažnja posvećena je otkrivanju I otklanjanju kvarova. Za godinu gubici su smanjeni za oko pet odsto.

“Nabavljena je nova oprema švajcarske firme 'Gutermann', svjetski poznatog brenda u proizvodnji akustične detekcije kvarova na vodovodnoj mreži, koja je koštala 30 hiljada eura. Ova kompanija se u svijetu smatra liderom u tzv. inteligentnom menadžmentu vodnih gubitaka”, kazala je na današnjoj konferenciji za novinare  v.d. direktorica Olivera Doklestić, Ona je istakla da je  suština  njihovog zadatka  u permanentnom praćenju stanja  - od detekcije kvara, alarmiranja u određivanju mikrolokacije procurivanja (ili obrnuto) do repariranja cjevovoda.

Doklestić tvrdi da se u 80 odsto slučajeva prijavljeni kvarovi otklanjaju u roku 24 sata.

Dušan Mihajlović, instruktor iz firme Dukamam iz Niša, je istakao da se starim aparatom koji je Vodovod imao, moglo dejstvovati samo u slučajevima  kada građanin prijavi kvar , ili on napravili problem na vodosistemu.

“Uz pomoć zoneskana sa 820 senzora i akvaskopa 550, moći ćemo da snimimo oblast  grada i jasno vidimo u kom dijelu grada imamo gubitaka i gdje, kazao Mihajlović.

Doklestić je navela  da su ekipe obišle Bijelu i dio rivijere koristiće novu opremu, te da će nastaviti da na ovakav način utvrđuju gubitke na mreži i otklanjanju kvarove.

Prošlog mjeseca proveden je monitoring glavnog magistralnog cjevovoda DN 600 mm od Kamenara do Zelenike i od Debelog brijega do filter stanice "Mojdež" i kroz Sutorinsko polje, a redovne kontrole biće rađene i ubuduće.

Doklestić tvrdi da je u sistemu dovoljno vode za snabdjevanje građana i turista i da čak ima viška vode.