Herceg Novi: Po prvi put sistematično čišćenje i održavanje spomen obilježja

Očišćeni su spomenici u Ilijinom parku u Igalu, spomen ploča Aleksandru Dukoviću, bista u parku Boke, biste u parku Sv. Leopolda, kompleks spomen obilježja na Savini, ovih dana traje čišćenje bisti u Starom gradu, a predstoji i čišćenje česme i bisti u Omladinskom parku

Savina, prije i poslije čišćenja
Savina, prije i poslije čišćenja (Foto: Opština Herceg Novi)

Opština Herceg Novi započela je sistematično čišćenje spomen obilježja na teritoriji grada, za šta su po prvi put budžetom planirana sredstva, saopšteno je iz lokalne uprave.

Očišćeni su spomenici u Ilijinom parku u Igalu, spomen ploča Aleksandru Dukoviću, bista u parku Boke, biste u parku Sv. Leopolda, kompleks spomen obilježja na Savini,  ovih dana traje čišćenje bisti u Starom gradu, a predstoji i čišćenje česme i bisti u Omladinskom parku.

"Briga o spomen obilježjima dužnost je lokalne uprave, kojoj se do sada nije planski pristupalo. Ove godine je, po prvi put, planirana budžetska linija namijenjena održavanju spomen obilježja na teritoriji grada. Mi na taj način odgovaramo zakonskoj obavezi, namjereni da se odgovorno odnosimo prema brojnim obilježjima koja su postavljena u znak sjećanja na važne ličnosti i događaje od značaja za Herceg Novi", kazala je sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

Bista Desanke Maksimović
Bista Desanke Maksimović

Plan je da tokom ove i početkom naredne godine bude očišćen najveći dio spomenika u novskoj opštini.

Na teritoriji  hercegnovske opštine  je 65 spomen obilježja, a u ovoj godini planirano je postavljanje spomenika donatoru, predsjedniku Opštine I narodnom poslaniku u vrijeme Kraljevin Jugoslavije, Opštine Mirku Komnenoviću, spomen ploče sa medaljonskim likom načelniku Opštine Jeftu Gojkoviću i književniku I putopisci Zuku Džumhuru i imenovanje ulice Elize Duković Lombardić koja je njenu imovinu ostavila za školovanje mladih Novljana na studijima lijepih umjetnosti.