Herceg Novi: Zapuštena fontana u centru grada

Fontana je izgrađena početkom 20. vijeka
295 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 29.04.2018. 06:27h

Fontana - ribnjak u parku bivšeg hotela Boka u centru Herceg Novog ne radi, zapuštena je, bez ribica i mogla bi postati izvor zaraze. Park oko čijeg vlasništva je u toku sudski postupak pripada kompaniji Vektra Boka biznismena Dragana Brkovića, ali je on ustupio Opštini Herceg Novi na korišćenje pod uslovom da se brine o njegovom održavanju.

Fontana sa statuom boginje lova Diane, rad Pietra Palavićinija koji je od 1921. godine, živio i radio u Beogradu i bio jedan od osnivača Umjetničke grupe Oblik, izgrađena je početkom 20. vijeka kada je formiran park oko hotela Boka koji je izgrađen 1913 godine. Bokin park zvali su i “Botanički vrt Jadrana”, jer je u njemu bilo blizu 200 biljnih vrsta sa svih kontinenata.

U svoje vrijeme hotel je bio među najluksuznijim na Jadranu o čemu svjedoče i tadašnji gosti. Jednog ljeta u njemu je odsjela i bivša jugoslovenska kraljica Marija Karadđorđević koja se odmarala u Herceg Novom.

Hotel je imao 43 sobe, "centralni ogrijev i vrući kupelj" i na Sajmu turizma u Parizu 1932. godine osvojio je zlatnu medalju za "komfor i uslugu".

Hotel Boka stradao je u zemljotresu 1979. godine, nešto kasnije zgrada je srušena i od tada počinje propadanje i parka.

Prije dvije i po godine fontana ribnjak je rekonstruisana, a vrijednost radova koje je izvela firma „Hidrotermo solar iznosila je 6.700 eura. Bila je planirana ugradnja sistema za dovod i prečišćavanje vode, instaliranje osvetljenja i popločavanje unutrašnje strane fontane.

Vektra Boka koja je kupila većinski paket akcija HTP Boka postala je vlasnik parka. Međutim nasljednici porodice srpskog biznismena Nikole Stankovića koji je 1940 godine kupio hotel sa parkom traže povraćaj imovine. Hotel je nacionalizovan poslije Drugog Svjetskog rata i dat na upravljanje HTP Boka. U korist nasljednika Stankovića donesena je prvostepena sudska presuda, a sada je u toku razmatranje podnijetih žalbi.

Bonus video: