Hotges: Giganti poput Fejsbuka i Gugla ugrožavaju tržište

"Prošle godine je DT uložio 9,6 milijardi eura u razvoj infrastrukture. Sa druge strane imamo intenet kompanije koje ulažu nulu. U toj borbi teško možemo da osiguramo dalje investicije i Evropa treba novu regulaciju tržišta i da uvede pravila koja ce važiti za sve”, kazao je Hotges
110 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2015. 16:41h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Tržište telekomunikacija se mijenja brzo i tome se moraju prilagođavati regulatorni okviri u svim državama, poručio je izvršni direktor Dojče Telekoma Tim Hotges.

On je na panelu "The Edge of Innovation" najveće svjetske smotre telekomunikacija "Mobile World Congress" u Barseloni, kazao da države Evrope moraju da uvedu nova pravila u sektoru telekomunikacija koja ce da važe za sve, jer internet giganti poput Fejsbuka i Gugla ugrožavaju tržište.

"Prošle godine je DT uložio 9,6 milijardi eura u razvoj infrastrukture. Sa druge strane imamo intenet kompanije koje ulažu nulu. U toj borbi teško možemo da osiguramo dalje investicije i Evropa treba novu regulaciju tržišta i da uvede pravila koja ce važiti za sve”, kazao je Hotges.

Iz DT-a su najavIli nove proizvode bazirane na integrisanoj platformi, između ostalog, i za crnogorsko tržište.

Varvara Ljesković iz Crnogorskog Telekoma, koji posluje unutar DT grupe, kazala je da je predstavljanjem projekta jedinstvene evropske mreže, Grupa potvrdila liderstvo na tržištu Evrope.

"Ponosni smo što je Crna Gora dio tako velike porodice koja je prepoznatljiva po inovativnosti. Navešću primjer tehnologije jedinstvenog pristupa internetu koja omogućava da korisnik pristupi mreži na najbolji mogući način - integrisanim pristupom dvije tehnologije - kombinacijom mobilne i fiksne mreže", kazala je Ljesković.

Ona je istakla da ta tehnlogija prvo u svijetu dolazi u Crnu Goru zahvaljujuci DT-u te da ce nova tehnologija crnogorskim korisnicima biti dostupna do kraja ove godine.

Klaudia Nemat, direktorica u DT-u za Evropu i tehnologije potvrdila je da će na crnogorsko tržište ove godine biti primjenjene nove tehnologije i u fiksnoj i u mobilnoj mreži.

Na pitanje kako globalni ekonomski tokovi utiču na tržište telekomunikacija, Nemat kaže da tu prije svih treba da se uključe regulatori, ali i da se povećaju investicije i omogući ulazak na tržište novim kompanijama.

“To bi uticalo na dalju dinamiku na tržište telekomunikacija ali i na makroekonomske pokazatelje”, dodala je Nemat.

Na kongresu u Barseloni je predstavljen i koncept pete generacije mobilne telefonije, koja ce, kako je istaknuto, izaći u susret rastućim potrebama korisnika, ali je upozoreno i da se mora viditi računa o bezbjednosti podataka i digitalnog identiteta.

Prema podacima Asocijacije GSM operatora GSMA, prosječni korisnik ima 26 online računa (usernameova) kao i pet različitih lozinki.

GSMA, koja je o organizator Kongresa, razvija platformu sigurnog digitalnog identiteta koji ce korisnicima pružiti viši nivo zaštite i bezbjednosti i plan je da tim programom do kraja 2016. godine bude obuhvaćeno milijardu korisnika širom svijeta.

Inače, i ove godine kongres u Barseloni je izazvao ogromno interesovanje, pa organizatori do četvrtka, kada se završava manifestacija, ocekuju vise od 70.000 posjetilaca.

Najveću pažnju očekivano je privukla kompanija Samsung koja je predstavila novu generaciju pametnih telefona pod oznakama Galaxy S6 i Galaxy Edge.

Osim Samsunga, pažnju je privukao i novi model pametnog telefona HTC One M8, kao i uređaji kompanija Lenovo, Sony i Huawei.

Galerija

Bonus video: