HTC konačno ostvario profit

Obrt u teškoj situaciji se dogodio primarno zahvaljujući solidnim rezultatima prodaje smartphone perjanice, HTC One M8, koja je svjetlo dana ugledala u martu
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.07.2014. 17:32h

HTC je ove sedmice objavio da su u drugom godišnjem kvartalu ostvarili dobit od 75,6 miliona američkih dolara, što je nešto bolje od očekivanog u analitičkim krugovima, ali što je bitnije, u pitanju je povećanje od 80 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Znači li to da je HTC konačno izašao iz krize, pita se Tportal.hr.

Obrt u teškoj situaciji se dogodio primarno zahvaljujući solidnim rezultatima prodaje smartphone perjanice, HTC One M8, koja je svjetlo dana ugledala u martu. Za vrijeme konferencijskog poziva još u maju šef finansija kompanije Chang Chialin je izjavio da se očekuje da će HTC ostvariti dobit kako je rasla prodaja modela One M8.

HTC je prije samo tri godine u SAD-u bio vodeći proizvođač Android uređaja, a sada je ispao i s liste vodećih deset proizvođača na svijetu. U proteklim kvartalima (ali i godinama), HTC je bilježio pad za padom, uz tek pokoji bljesak po predstavljanju novih modela u svojoj ponudi. U pitanje se krajem prošle godine dovela i saradnja s proizvođačem mobilnih čipova, Qualcommom.

Konkurencija na mobilnom tržištu kojim dominiraju Samsung i Apple raste nezaustavljivim tempom, iako je jasno da dolazi do zasićenosti. Analitička kuća IDC očekuje da će i u 2014. godini globalna isporuka pametnih telefona narasti za 23 odsto, u poređenju s prošlogodišnjim rastom od 39 odsto. Upravo zbog ovog razloga neki analitičari nijesu optimistični kada je u pitanju posrnuli HTC.

Richard Ko iz analitičke kuće KGI Securities smatra da šansa za HTC ipak postoji. On vjeruje da će nova kategorija uređaja imati značajnu ulogu u vremenu koje dolazi, a naravno - u pitanju su prenosivi uređaji poput pametnih ručnih satova. HTC planira usko sarađivati s Googleom, iako je jasno da će i tu postojati značajan pritisak iz kompanija LG, Samsung i Motorola. Naravno, tu su i visoka očekivanja analitičara za Appleov gedžet u istom segmentu - iWatch, koji bi navodno mogao zasjeniti konkurenciju.

Bonus video: