HTC pravi prvi Facebookov pametni telefon

Prvi Facebookov pametni telefon se posmatra kao početni korak te kompanije da osvoji tržište pametnih telefona, kojim sada dominiraju Apple i Google
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2012. 19:19h

Već duže kruže glasine o prvom pametnom telefonu koji će nositi ime najveće društvene mreže, sada su se pojavile i konkretne informacije o budućem modelu.

Proizvodiće ga HTC, zasad se zove “HTC Opera UL” a na tržištu će se pojaviti krajem 2013. godine.

Iako je još u septembru osnivač Facebooka Mark Zukerberg izjavio da proizvodnja Facebookovih telefona nema nikakvog smisla, pojavile su se i prve specifikacije budućeg pametnog telefona.

Zukerberg: Facebookov mobilni telefon ne bi imao smisla >>>

Udruživanjem Facebooka sa kompanijom HTC biće proizveden prvi brendirani "Facebookov" pametni telefon. Pretpostavlja se da će posebna pažnja biti usmjerena na opcije i dodatke za društvene mreže.

Prvi Facebookov pametni telefon se posmatra kao početni korak te kompanije da osvoji tržište pametnih telefona, kojim sada dominiraju Apple i Google.

"HTC Opera UL će imati dual core procesor od 1.5 GHz, koji će podržavati grafički procesor "Adreno 305". Pored toga, imaće i HD displej od 1.280 sa 720 piksela.

Telefon zasad koristi operativni sistem Android 4.1.1 Jelly Bean, ali će se to vjerovatno promijeniti s serijskom proizvodnjom.

Datum početka prodaje nije saopten, ali su objavljene vijesti da je premijera odložena iz nepoznatih razloga, te da će se prvi Facebookov pametni telefon pojaviti tek krajem sljedeće godine.

Bonus video: