Huawei može sustići Samsung i Apple

Apple trenutno tone, Samsung Galaxy S4 nije ništa posebno, tvrdi izvršni direktor Huawei-ja Ričard Ju
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2013. 14:26h

Ričard Ju, izvršni direktor kompanije Huawei, tvrdi da smo svjedoci velike brobe za vrh IT sektora, ali da Huawei uz svoje proizvode i cijene ima veliku šansu da dospije do vodeće pozicije.

"Mislim da će biti teško prestići Apple i Samsung. Ali sa proizvodima koje imamo i cijenama koje nudimo, mislim da Huawei ima odlične šanse", kazao je Ju u ekskluzivnom intervjuu za britanski Daily Telegraph, prenosi B92.

Govoreći o novoj liniji proizvoda koja uključuje i Huawei Ascend P6, najtanji samrtfon na svijetu, Ju navodi kako je cilj njegove kompanije da prodaje više proizvoda od Samsunga i Apple i to po znatno nižoj cijeni.

"Mnoge kompanije žele da zauzmu neku od prve tri vodeće pozicije, i morale bi da uzmu naše proizvode u obzir, i to ozbiljno. Riječ je o nevjerovatnoj liniji uređaja iza koji stoji ozbiljno istraživanje i rad", tvrdi Ju.

Komentarišući konkurenciju, u kojoj trenutno vidi kompaniju Samsung kao vodećeg proizvođača smartfon telefona, Ju objašnjava:

"Mi nemamo toliko mnogo novca koji bismo uložili u marketing i brendiranje, zato moramo da pravimo kvalitetne proizvode. Najbolje smartfone nekada je pravila Nokia, potom Apple, a sada Samsung. I ko je 'broj jedan'? Industrija je toliko dinamična, nema veze koliko ste uspješni, vi ste samo trenutno na vrhu, to ne znači da ćete tu biti i sjutra."

Da li je marketing jedina tajna uspjeha Samsunga i Applea? (Foto: Reuters)

Kada je u pitanju konkretno Samsung, Ju smatra da je tajna njihovog uspjeha u odličnom marketingu.

"Samsung ima toliko novca – ako uložite tu svotu u marketing i brendiranje, onda će ljudi kupiti sve što nudite, bez obzira na to koliko je proizvod dobar. Samusgov Galaxy S4 telefon nije ništa posebno", rekao je Ju.

Iako je Samsung, prema njegovom mišljenju, na vrhu, Apple je prva kompanija koja je čvrsto vezala oznaku "cool" za svoje proizvode, i Huawei iz tog primjera može da izvuče lekciju.

"Kada pogledate posljednju seriju, Apple pravi telefone koji su veoma jednostavni za upotrebu", dodaje Ju. "Ali ako ćemo samo da učimo od njih, nikada ih nećemo prestići, jer Apple trenutno tone. Mi želimo da idemo iznad toga."

Galerija

Bonus video: