"Hvataju muhe, a paukovi lako prolaze"

Glavna policijska savjetnica u MUP-ovom Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije Marina Radonjić kazala je da posao te jedinice nije lak s obzirom da su policijski službenici iz tog sektora nepopularni među svojim kolegama iz Uprave policije
182 pregleda 2 komentar(a)
Dina bajramspahić, marina radonjić, Foto: Institut Alternativa
Dina bajramspahić, marina radonjić, Foto: Institut Alternativa
Ažurirano: 27.10.2018. 16:01h

Krivična odgovornost policijskih službenika mora biti fokus Odjeljenje za unutrašnju kontrolu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koja je u prethodnom periodu pretežno bila okupirana drugim, manje bitnim stvarima.

To je zaključak jučerašnjeg panela “Unutrašnji mehanizmi za utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika”, koji je organizovala nevladina organizacija Institut Alternativa.

Istraživač javnih politika u toj NVO Dina Bajramspahić kazala je da se pred disciplinsku komisiju najviše šalju nižerangirani službenici, dok za mnogo ozbiljnija kršenja zakona i mnogo ozbiljnije povrede službene dužnosti nema postupaka.

Ona smatra da bi se kroz nove izmjene Zakona unutrašnjih poslova trebalo regulisati da se unutrašnja kontrola posveti krivičnoj odgovornosti policijskih službenika, dok bi “zakonitosti akata, vođenja evidencija i druga administrativna pitanja trebalo prepustiti MUP-u”.

“Ovo o čemu smo govorili danas ponekad me podsjeti na Balzakov citat koji kaže da su ‘zakoni paučina kroz koju se hvataju male muhe, a paukovi prolaze lako’”, kazala je Bajramspahićeva.

Glavna policijska savjetnica u MUP-ovom Odjeljenju za unutrašnju kontrolu rada policije Marina Radonjić kazala je da posao te jedinice nije lak s obzirom da su policijski službenici iz tog sektora nepopularni među svojim kolegama iz Uprave policije.

Tvrdi da se zbog toga, ali i zbog lošijih uslova rada, mali broj službenika odlučuje na taj posao, dok im u posljednje vrijeme Uprava policije uzima neke od najboljih kadrova.

“Umjesto da u našem odjeljenju rade najbolji policijski službenici, nekoliko naših dobrih službenika raspoređeno je u Upravi policije”, kazala je Radonjić.

Bajramspahićeva je kazala da se stiče utisak da su rezultati unutrašnje kontrole iz godine u godinu sve slabiji. U prilog toj tezi, tvrdi, ide i trend smanjenja broja pritužbi građana kojih je u prvoj polovini 2018. godine bilo 16, dok ih je u 2014. godini bilo 71.

Radonjićeva smatra da smanjenje broja pritužbi ne znači da se smanjuje povjerenje građana u Unutrašnju kontrolu, već da se povećava povjerenje u policiju.

Ocijenila je i da se zbog efikasnosti Unutrašnje kontrole ranijih godina, neka postupanja policije manje ponavljaju.

“Nijesmo radosni, niti žalosni zbog manjeg broja pritužbi, već to posmatramo kao manji broj grešaka koje pravi policija”, kazala je Radonjićeva.

Ona je saopštila da je Unutrašnja kontrola za prvih devet mjeseci 2018. godine izvršilo 48 kontrola, od čega su u 29 slučajeva izašli na osnovu operativnih saznanja, dok je u 19 slučajeva kontrolisano na osnovu pritužbi građana. U 11 slučajeva je, tvrdi, utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je policija postupala nezakonito.

Bonus video: