Indija planira da za tri godine dovede internet do čak 800 miliona stanovnika

67 pregleda 0 komentar(a)
www, world wide web, internet, Foto: Shutterstock.com
www, world wide web, internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.09.2014. 20:00h

Indijska vlada će uložiti 17 milijardi dolara u stvaranje infrastrukture potrebne za izgradnju optičke mreže, kako bi u naredne tri godine cijela zemlja bila povezana.

Ravi Šankar Prasad, indijski ministar komunikacija i IT, kao i šef grupe koja će nadzirati implementaciju programa Digital India, kazao je da je program odobren prošlog mjeseca, te da je plan da do kraja godine bude umreženo 50.000 ruralnih zajednica, kao i još po 100.000 u dvije naredne godine.

"Čitava će zemlja biti umrežena u periodu od tri godine i internet će doprijeti čak i do najzabačenijih sela", rekao je on.

Indijski premijer Narendra Modi, koji je na čelu programa Digital India, prema riječima Prasada, lično će nadzirati implementaciju programa.

"Čitava će zemlja biti umrežena u periodu od tri godine i internet će doprijeti čak i do najzabačenijih sela"

Program bi trebalo da u kratkom roku poveća korištenje interneta u Indiji i podstakne ekonomiju.

"Indija je nadomak digitalne revolucije ogromnih razmjera", rekao je kaže Prasad.

Stručnjaci tvrde da su pred programom brojni izazovi. Oni najteži su pronalaženje finansijskih sredstava i sprovođenje programa u roku.

Indijski politički sistem bi takođe mogao da izazove probleme u sprovođenju programa, a nije zanemarivo ni pitanje privatnog vlasništva zemlje kroz koju se planira provući hiljade i hiljade kilometara optičkih kablova.

Indijska vlada planira da zaposli makar deset CEO koji će nadgledati implementaciju programa Digital India u ključnim ministarstvima.

Plan je stvoriti platformu koja će cjelokupnom stanovništvu omogućiti pristup vladinim uslugama kao što su obrazovanje, zdravstvo, e-trgovina... U planu je i da građani putem interneta mogu da dobiju brojne sertifikate. Osim toga, predviđeni su i treninzi računarske pismenosti za oko 200.000 ruralnih zajednica širom Indije.

Bonus video: