Infofest: Usluga prenosivosti broja od 27. oktobra, uskoro i četvrta mobilna mreža

Usluga prenosa je jednostavna i omogućava korisnicima da, kada nisu zadovoljni promijene matičnu mrežu, pri tom zadržavajuću broj telefona
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2011. 09:37h

Usluga prenosivosti broja biće dostupna od 27. oktobra, saopšteno je na današnjoj prezentaciji Agencije za elektronske komunikacije (EKIP) na Infofestu, koji je počeo u nedjelju veče, u Miločeru.

Usluga prenosa broja trebalo je, kako je predviđeno Zakonom o elektronskim komunikacijama, da bude dostupna od 1. avgusta. Njeno odlaganje, kako je ranije rečeno Vijestima, uzrokovalo je kašnjenje u testiranju sistema.

Usluga prenosa je jednostavna i omogućava korisnicima da, kada nisu zadovoljni cijenama poziva ili SMS poruka, te iz niza drugih razloga, promijene matičnu mrežu, pri tom zadržavajuću broj telefona.

Upravo iz razloga mobilnosti korisnika, operatori će, kako je na prezentaciji EKIP kazao njen direktor Zoran Sekulić, voditi računa da zadrže svoje korisnike, što najbolje utiče na smanjenje cijena usluga.

Cijena nije i jedini faktor koji će uticati na odluku pretplatnika da promijeni operatera

Cijena, kako su ranije kazali u EKIP, nije i jedini faktor koji će uticati na odluku pretplatnika da promijeni operatera, već su to i kvalitet servisa i raznovrsnost usluga koje operateri nude.

Operatori dužni da informišu korisnike

Kada počne primjena servisa prenosa broja, tri postojeće mobilne mreže će imati za obavezu da obavijeste svoje korisnike o tome ko je prenio broj, kako bi korisnici bili upoznati sa tim da li razgovaraju po skupljoj ili jeftinijoj tarifi.

Svi operateri su, kako je predviđeno, dužni da na svojim interent stranicama obavijeste o statusu prenesenih brojeva i cijenama. O cijenama poziva prema određenom broju korisnici će moći da se informišu i slanjem besplatnog SMS-a.

Sa prezentacije EKIP-a (foto: Damira Kalač)

Mogućnost prenosa broja se neće odnositi samo na mobilnu, već i na fiksnu telefoniju, odnosno biće moguć prenos broja iz mobilne u mobilnu, te iz fiksne u fiksnu mrežu.

Uskoro i četvrta mobilna mreža

EKIP će do kraja godine raspisati tender za četvrtog operatera mobilne telefonije, rečeno je na prezentaciji Agencije na Infofestu. IZ EKIP su saopštili da je tenderska dokumentacija spremna i time potvrdili ranije najave da intenzivno rade na tome da se četvrti mobilni operater uskoro uključi na crnogorsko tržište.

Na tržištu Crne Gore trenutno posluju mobilni operatori Telenor, T-Mobile i kompanija M:tel.

Bonus video: