Instagram će prodavati vaše fotografije

Kompanija navodi da je izmjena uvedena radi lakše saradnje sa Facebookom u pogledu suzbijanja spem poruka
3 komentar(a)
Ažurirano: 18.12.2012. 21:05h

Facebookov servis za razmjenu fotografija Instagram izmijenio je uslove korišćenja i preuzeo pravo da prodaje fotografije svojih korisnika u reklamne svrhe bez obaveze da ih o tome obavještava.

Korisnici imaju rok do 16. januara da obrišu svoje naloge na Instagramu, a poslije toga neće imati mogućnost da odbiju nova pravila.

Izmjene znače da će servis moći da dijeli informacije o korisnicima sa Facebookom, svojom matičnom kompanijom, kao i sa svim ostalim firmama sa kojima sarađuje.

Ovaj potez naišao je na oštre kritike na društvenim mrežama, a jedan korisnik napisao je da je Instagram ovim objavio "oproštajnu poruku samoubice", prenio je BBC.

Izmjena je uvedena nakon što je Facebook kupio Instagram u aprilu za rekordnih milijardu dolara. Potpredsjednik Facebooka za globalni marketing Carolyn Everson izjavila je ranije ovog mjeseca da će uprava morati da smisli način kako da unovči Instagram.

Kompanija navodi da je izmjena uvedena radi lakše saradnje sa Facebookom u pogledu suzbijanja spem poruka, uočavanja problema u vezi sa pouzdanošću sistema, kao i da bi se izgradile nove, razumljive korisničke opcije.

"Zbogom Instagram. Vaši novi uslovi korištenja su potpuno glupi i besmisleni. Srećno u igri sa velikim momcima", napisao je jedan korisnik na Twitteru.

Analitičari smatraju da nova politika može da nanese štetu reputaciji Facebooka i podstakne neke korisnike da napuste ovu društvenu mrežu.

"Svaki put kada je Facebook mijenjao politiku zaštite privatnosti uslijedila je negativna reakcija i morali su da popuste. Oni se igraju privatnošću korisnika i zbog toga plaćaju cijenu. Ljudi su veoma uznemireni", izjavio je Richard Hawley, predsjednik web sajta TechMarketView.

Bonus video: