Investitor Porto Skadar Lejka se žali na Nacrt prostornog plana

Projekat Porto Skadar Lake, kako su rekli, ima neophodnu građevinsku dozvolu, izdatu od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, a 2016. su počeli pripremne radove na zemjištu koje je u potpunosti u vlasništvu investitora, tj. privatna svojina
645 pregleda 2 komentar(a)
Porto Skadar lake, Foto: Montenegro-resortcompany
Porto Skadar lake, Foto: Montenegro-resortcompany
Ažurirano: 09.08.2018. 14:51h

Investitor projekta Porto Skadar Lake, Montenegro Resort Company, izrazio je zabrinutost povodom predloženih rješenja Nacrta prostornog plana posebne namjene za Nacionalni park Skadarsko jezero, koji je na javnoj raspravi.

"Predloženim scenarijom 2, Održivi razvoj, planirano je svođenje projekta Porto Skadar Lake na 10 do 20 odsto planirane zone. To gotovo znači brisanje rizorta iz novog Nacrta. Svođenje cijelog projekta, vrijednog 160 miliona eura, na ovaj nivo, je apsolutno neodrživo i neisplativo. Zanimljivo je da je u konzorcijumu koji je za potrebe Ministarstva održivog razvoja i turizma pripremio Nacrt prostornog plana posebne namjene ista kompanija koja je radila prethodnu Studiju lokacije za isti prostor, 2014. godine, a to je Centar za arhitekturu i urbanizam. Ono što se kao investitor pitamo jeste na osnovu kojih bitno izmijenjenih kriterijuma i saznanja se, nakon svega nekoliko godina, prvo predviđaju turistički kompleksi na ovom području, a zatim gotovo brišu? Podsjećanja radi, prethodnom Studijom lokacije predviđena je gradnja dva turistička kompleksa u ovoj zoni: Porto Skadar Lake i MJ Property kompleksa", kazali su iz ove kompanije.

Napominju da kapaciteti Porto Skadar Lake kompleksa nisu 600 ljudi, kako se to predstavlja.

"Kompleks će imati 51 apartman kapaciteta 110 osoba, kao i 30 vila predviđenih za smještaj maksimum osam osoba po vili. Ukoliko budemo imali 100 odsto popunjene kapacitete, to je ukupno 350 ljudi, što je skoro dva puta manje od brojke kojom se pokušava manipulisati javnost", ističu investitori.

Projekat Porto Skadar Lake, dodaju, ima neophodnu građevinsku dozvolu, izdatu od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, a 2016. su počeli pripremne radove na zemjištu koje je u potpunosti u vlasništvu investitora, tj. privatna svojina.

"Uradili smo sve neophodne studije i sve su odobrene od relavantnih institucija (studija nultog stanja biodiverziteta, vazduha, Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, Vodna studija, stanje buke, kvalitet zemljišta i geo-mehanički elaborati). U toku je izrada studije ispitivanja fito-planktona u ljetnjem periodu i očekujemo da će biti završena u septembru. Nakon potvrđivanja ove studije, mi planiramo nastavak radova."

Do sada su, kako ističu, u projekat Porto Skadar Lake uložili oko 10 miliona eura.

"Projekat pored Montenegro Resort Company kao investitora ima i Pizzarotti Group, italijansku kompaniju sa preko 100 godina tradicije. Rezortom će upravljati indijski hotelski lanac, The Oberoi Group, koji su svrstani među najbolje svjetske hotelske brendove. Međunarodno iskustvo partnera i primjena ekoloških standarda u gradnji garantuju da će na obali Skadarskog jezera nići jedinstveni turistički rizort u Evropi, koji će redefinisati standarde luksuza", kažu investitori.

Ovo je, kako su rekli, i jedina strana investicija na teritoriji Prijestonice Cetinje, koja bi kreirala između 200 i 300 radnih mjesta za lokalno stanovništvo.

"Kao što se na javnoj raspravi čulo, mještani ovog područja u velikom broju podržavaju projekat, jer su svjesni da može pomoći valorizaciji Skadarskog jezera i donijeti benefite svima. Sigurni smo da naš projekat predstavlja oplemenjivanje ovog sada neiskorišćenog prostora. Vjerujemo da će i državne institucije, koje su do sada pokazale otvorenost za saradnju sa investitorima, nastaviti da stvaraju uslove za potrebne nove investicije, koje mogu biti vjetar u leđa cijeloj crnogorskoj ekonomiji i ključnoj grani razvoja: crnogorskom turizmu", zaključuju investitori.

Bonus video: