Iranski softver za kontrolu: Brzi internet samo za korisnike domaćeg „Facebooka”

Iranske vlasi su objavile da Teheran priprema poseban računarski program za kontrolu pristupa društvenim mrežama na internetu
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2013. 08:20h

Iran kreira “inteligentni softver” koji će građanima omogućiti ograničen i kontrolisan pristup filtriranim stranicama društvenih mreža kao što su Facebook i Twitter, javljaju iranski mediji citirajući šefa policije Ismaila Ahmadija Moghadama. Moghadam tvrdi da će pametna kontrola aktivnosti korisnika na društvenim mrežama pomoći u eliminisanju “nedostataka“ tih stranica, dok će istovremeno omogućiti ljudima da imaju koristi od njihovog upotrebljivog sadržaja.

Korišćenje zapadnih društvenih mreža i internet-stranica u Iranu je već ograničeno i filtrirano. Novi 'inteligentni računarski program' samo je jedna od brojnih mjera kojima je cilj povećanje kontrole sadržaja korisnika, u zemlji koja već jednu deceniju pokušava da stvori sopstvenu vrstu 'net-spacea', koji se često zove i 'halal-internet'.

Odgovor Ahmadija Moghadama uslijedio je pošto je na Facebooku otvorena stranica posvećena vrhovnom vjerskom vođi te zemlje Ajatolahu Al Hamneiju, koja je privukla veliku pažnju i u Iranu i u inostranstvu.

Infrastrukturni kapaciteti

Iran je, u saradnji sa Kinom, koja je pionir u cenzuri interneta, tokom proteklih nekoliko godina razvio svoj sofisticirani sistem filtriranja i praćenja sadržaja.

“Ali u sistemu ima puno rupa i on nije čvrst kao kineski“, objašnjava iranski stručnjak za tehnologiju Nima Rašedan koji živi u Švajcarskoj.

“Mislim da šef policije ne zna tačno o čemu govori. Objavio je ideju kao novi plan, ne poznajući tačno tehničke teškoće projekta.“

Rašedan ne vjeruje da Iran ima adekvatnu infrastrukturu i znanje da bi napravio takav program.

„Iran još nije bio u mogućnosti da uspješno iskopira kineski model“, smatra Rašedan.

Peking je, umjesto da svojim građanima omogući pristup društvenim mrežama koje su stvorile kompanije na Zapadu, kreirao svoju verziju tih stranica, kao Weibo - kineski odgovor na Twitter i Youku - koji je kao Youtube. Takva politika se pokazala uspješnom – te stranice su u Kini nevjerovatno popularne.

Iran je isto tako pokušao da stvori svoju verziju Facebooka i Youtubea, ali većina internet korisnika radije je ostala na zapadnim platformama, koje su već postale popularne. Da bi ih uvjerila da se predomisle, vlada je proteklih mjeseci ponudila pristup internetu velike brzine samo onima koji žele pristup stranicama iranskih društvenih mreža.

Ogroman zadatak

Iranska vlada ima potpunu kontrolu interneta i nadgleda sav prenos podataka u zemlji, u kojoj, od 75 miliona ljudi, prema procjenama vlade, internet koristi njih 25 miliona. Broj korisnika međutim iz dana u dan raste i to otežava njihovo praćenje.

“Kontrola dubokog paketa, forma je paketa filtera za računarske mreže koja provjerava podatke, a mnogo teže funkcioniše kad broj korisnika i količina prenesenih podataka raste svakog dana“, objašnjava Rašedan.

Jedna od metoda koju je vlada isprobala bilo je i raspoređivanje SSL akceleratorskih uređaja, koji su pomagali u preciznijem dekodiranju podataka na internetu. Ali takvi napori nisu bili dovoljni. Rašedan ukazuje da su se vlasti morale vratiti na jednostavnije mjere, kao što su blokiranje Flash i MP3 datoteka na Facebooku, da bi imali kontrolu nad situacijom. Korisnicima, izgleda, to nije smetalo, jer „većina njih dijeli fotografije i tekstove umjesto videa“.

„Vlasti mogu ograničiti protok, zabraniti prenos podataka i u potpunosti blokirati neke internet-portale, kao što su virtuelne privatne mreže (VPNs) ili prekinuti veze kodiranih podataka. Tako oni povremeno prekidaju pristup Gmailu”, objašnjava Rašedan.

Pritisak zbog politike o internetu

Rašedan kaže da su oni koji donose odluke o cenzuri interneta bili pod pritiskom različitih organizacija unutar zemlje, da povećaju brzinu interneta.

“Većina internet ponuđača u Iranu ima direktne veze sa vojnim institucijama, kao što je Revolucionarna garda. Milijarde dolara su usko povezane s internet-projektima, tako da vojne institucije naglašavaju važnost povećanja internet saobraćaja“.

Jedan dio političara, kao što je Ajatolah Hamnei, plaši se daljnjeg širenja interneta, a drugi su u dilemi treba li “povećati brzinu i protok ili smanjiti cenzuru“.

Za to vrijeme, zemlje Srednjeg istoka nadmeću se u razvoju internet infrastruktura. Turska i arapske zemlje Persijskog zaliva trenuto su na vrhu, i same proizvode start-up i druge tehnologije. Tako da će, sudeći po Rašedanu, samo jedna zemlja u regiji imati gubitke zbog povećane cenzure i ograničenja protoka – a to će biti sam Iran.

Kinseski Twitter kažnjava korisnike

Kineska verzija Twittera, Weibo, ima 300 miliona korisnika što je dvostruko više korisnika od samog Twittera. Kineski Twitter ima i kazneni sistem, što je dio stalnih napora kineskih vlasti da obuzdaju antivladino raspoloženje na internetu.

Prema posljednjim promjenama, sorisnici u startu dobijaju 80 poena, a njihov ukupan bilans zavisi od njihove aktivnosti i vrste sadržaja koji postuju, prenio je nedavno Mashable. Poeni se skupljaju učestvovanjem u aktivnostima cijele zajednice, dok se gube kršenjem različitih pravila ponašanja, koji uključuju i “zlonamjernost prema jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje”.

Nizak skor može biti poništen izbjegavanjem kršenja pravila dva mjeseca. Ako korisnik izgubi sve poene, njen ili njegov nalog će biti suspendovan.

    Evo nekih pravila:

    Član 13: Korisnici imaju pravo da objavljuju informacije, ali ne i one koje:

    • 1. se protive osnovnim načelima ustanovljenim ustavom
    • 2. ruše jedinstvo, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje
    • 3. otkrivaju nacionalne tajne, ugrožavaju državnu bezbjednost ili prijete časti ili interesima nacije
    • 4. raspiruju međuetničku mržnju, potkopavaju etničko jedinstvo ili ugrožavaju etničke tradicije i običaje
    • 5. promovišu zla učenja i sujevjerje
    • 6. šire glasine, ometaju javni red i mir, i narušavaju društvenu stabilnost
    • 7. promovišu kriminalnu aktivnost, kockanje, nasilje ili pozivaju na vršenje kriminalnih djela
    • 8. pozivaju na ometanje javnog reda i mira kroz nedozvoljeno okupljanje, formiranje organizacija, protesta, demonstracija i masovnih skupova
    • 9. imaju neki drugi sadržaj koji je zabranjen zakonom, administrativnom regulativom i nacionalnim pravilima

    Član 14: Korisnici ne smiju da objavljuju netačne informacije. Za informacije o tome koje su informacije netačno pogledajte stranicu “Regulacija upravljanja zajednicom”. Kako bi se ova nova regulacija sprovela u djelo, sadržaj će moderirati Komitet zajednice koji će činiti prosječni Weibo korisnici kao i “stručnjaci”, koji će imati zadatak da iskorijene “netačne informacije” .

    Bonus video: