IT u službi ekologije: Budi odgovoran prvo prema sebi

Svaki građanin sa pristupom internetu, pametnim telefonom ili na računaru može da sazna da li je vazduh koji udiše čist
191 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2014. 19:13h

Želite da znate kakav je kvalitet vazduha koji dišete? Prijavili biste nelegalno odlaganje otpada? Zahvaljujući informacionim tehnologijama, danas svaki crnogorski građanin sa pristupom internetu, pametnim telefonom ili na računaru može da sazna da li je vazduh koji udiše čist, ili da podnese prijavu protiv onih koji zagađuju životnu sredinu.

Da provjeri kakvo će biti vrijeme, ili gdje se i koje jačine desio zemljotres...

Upravo su institucije koje prate promjene vremena i promjene u Zemljinoj kori, nekadašnji Hidrometeorološki i Seizmološki zavod, danas objedinjeni u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju, pioniri u Crnoj Gori, kada je primjena informacionih tehnologija u oblasti životne sredine u pitanju.

Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta “Ozon” smatra da je primjena informacionih tehnologija u informisanju javnosti, za slične institucije, možda i najvažnija stvar.

“Čak bih se usudio reći i suštinska”, kazao je on “Vijestima”.

Informacione tehnologije, kako je rekao, daju neograničen prostor za korišćenje u oblasti životne sredine.

“Siguran sam da će u budućnosti sve više biti korišćene, ne samo u svrhu monitoringa i informisanja već i u drugim segmentima koji se tiču upravljanja prirodnim resursima”, rekao je on.

Kao dobre primjere primjene IT u toj oblasti, on, pored ostalih, navodi projekat za monitoring vazduha u realnom vremenu Agencije za zaštitu životne sredine.

Deponija u Rožajama

“Taj projekat omogućava građanima da putem stranice agencije (epa.org.me) prema parametrima pokušaju da zaštite svoje zdravlje, u mjeri u kojoj je to moguće”, objašnjava Perović.

Osim podataka sa mjernih stanica za ispitivanje kvaliteta vazduha koji je realizovan, urađen je dio informacionog sistema koji se odnosi i na zemljište i vazduh, a na stranici Agencije se nalaze i sve informacije i izvještaji o stanju životne sredine od osnivanja Agencije.

Velik doprinos, prema njegovim riječima, dala je i Kancelarija UNDP u Crnoj Gori, koja je omogućila “Ozonu” da, u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, Hdrometeorološkim zavodom i Centrom za ekotoksikološka ispitivanja realizuje projekat “Air Quallity Egg”, čiji je cilj unapređenje građanskog monitoringa kvaliteta vazduha.

“Ozon” je u saradnji sa UNDP-om i Agencijom za zaštitu životne sredine razvio i online platformu i prateću aplikaciju za pametne uređaje “Clean Green”, pomoću kojih su mapirali preko 350 divljih deponija u Crnoj Gori.

Na zvaničnoj stranici “Ozona” (Ozon.org.me) građanima je dostupan i servis “Ekoskop”, koji omogućava da budu aktivan dio tima te organizacije, tako što će prijaviti neki problem i potkrijepiti ga potrebnim informacijama.

“Činjenica je da IT nesporno unapređuje saradnju i komunikaciju nadležnih institucija i građana”, kaže Perović.

Saradnju institucija i građana, kako u drugim, tako i u oblasti zaštite životne sredine, mogao bi dodatno da unaprijedi i projekat “Budi odgovoran”. U pitanju je web platforma i mobilna aplikacija, koju je razvio tim elektrotehničkog fakulteta iz Podgorice.

Deponija u Šavniku

Putem tog rješenja, građani mogu da prijave različite nepravilnosti, pa i ekološke u posljednjih godinu dana, građani su putem “Budi odgovoran”, podnijeli više od 300 prijava.

U “Ozonu” su, kaže Perović, zadovoljni kako ta platforma funkcioniše. Nedostatak je što prijave građana niko ne procesuira, pa građani počinju da gube volju za prijavama, imajući osjećaj da su “džaba krečili”.

“Rezultati vjerovatno mogu biti još i bolji kada su procesuiranje prijava i naplata kazni u pitanju, ali što se tiče konkretno funkcionisanja i ideje, pokazalo se da je projekat pun pogodak, što dokazuju i brojne nagrade koje je dobio na međunarodnom nivou”, kazao je on.

Ekološki pokret “Ozon” veliku podršku pruža građanskim inicijativama, pa je primjena IT u cilju podrške takvim aktivnostima za nadležne u toj organizaciji jedan od najvažnijih segmenata rada.

“Ozon” je pokretanjem Internet peticije podržao stanare Ulice Ivana Milutinovića u Nikšiću, u njihovoj akciji da sačuvaju 50-godišnja stabla lipa od sulude namjere lokalne uprave da proširi saobraćajnicu bez opravdanih razloga.

“Primjena IT u svrhu podrške građanskim inicijativama će u budućnosti biti nešto na čemu će 'Ozon' možda zasnivati svoje planove. IT da je prostor za kreativnost, inovativnost, efikasnost, originalnost”, kaže Perović.

Značajan je broj građanskih inicijativa koje su uspješno primjenjivale IT.

“On-line peticije su bile dio mnogih inicijativa civilnog sektora. Mještani Beransela su koristili Google Earth da dokažu udaljenost divlje deponije opasnog otpada na Vasovim vodama od međunarodno zaštićene rijeke Lim. To je dalo izuzetne rezultate jer je iniciralo kontrolna geodetska mjerenja koja su dokazala da je postojao eliminatomi faktor” navodi Perović.

“Ozon” je pokretanjem Internet peticije podržao stanare Ulice Ivana Milutinovića u Nikšiću, u njihovoj akciji da sačuvaju 50-godišnja stabla lipa od sulude namjere lokalne uprave da proširi saobraćajnicu bez opravdanih razloga.

“Primjeri iz Beransela i Nikšića su po meni pravi putokaz kako se IT, naročito globalne besplatne platforme, mogu iskoristi u svrhu zaštite javnog interesa. Shodno našim naporima da Arhuska konvencija bude što uspješnije primjenjivana u Crnoj Gori, nadam se da ćemo uspjeti IT iskoristiti u tu svrhu, jer sam siguran da bi to poboljšalo informisanje građana o projektima iz oblasti životne sredine”.

Građani biju bitke, Zelenilo troši pare

Građani svoje bitke za zdravu životnu sredinu biju na društvenim mrežama. Pokrenute su brojne stranice, otvorene grupe, na kojima su objavljene fotografije i video sadržaji nelegalne sječe, odlaganja otpada na lokacijama koje nisu za to predviđene...

Jedna od takvih inicijativa je Lice Crne Gore, stranica koja ima više od 2.500 fanova i na kojoj su objavljene različite zabilježene nepravilnosti, među kojima i one iz oblasti ekologije.

Zahvaljujući društvenim mrežama, otvoreno je pitanje zaštite i odnosa institucija i građana prema Ćemovskom polju, najvećoj ravnici Crne Gore. Priča je nastavljena kroz blog cemovsko.worpress.com, koja je centralno mjesto na kojem zainteresovani mogu pronaći sadržaje koji su objavljeni u različitim medijima.

Zainteresovani se na toj stranici, kroz tekstove, fotografije i video sadržaje, mogu informisati o novostima koje se tiču aktivnosti u parku, organizacije akcija, druženja...

Za obnovu parka na Ćemovskom kroz projekat Ministarstva finansija i “Budi odgovoran” dobijeno je 50.000 eura. Stranica je pokrenuta i da bi se stvorila atmosfera povjeranja između građana i institucija, jer mnogi koji posjećuju park nisu vjerovali da sredstva koja su uplaćena na račun Zelenila, a koja su dobijena zahvaljujući inicijativi građana i nevladinih organizacija “Ozon” i “Green home”, neće biti utrošena na pravi način. Čak i da će uopšte biti utrošena za obnovu i uređenje parka.

“Stoga će na blogu biti objavljene informacije koje se tiču aktivnosti planiranih projektom uređenja ovog prostora od javnih poziva, izbora najpovoljnijih ponuda, informacija o početku i toku dogovorenih radova, utrošenim sredstvima...”, navodi se na stranici.

Prijave mrtvo slovo na papiru

U posljednjih godinu dana, građani su putem “Budi odgovoran” podnijeli više od 300 prijava koje se odnose na ekološke nepravilnosti. Međutim, te prijave, kao ni ostale, izuzev prijava koje se odnose na sivu ekonomiju i nepravilno parkiranje, ne preuzima nijedna institucija u smislu njihovog procesuiranja.

“Procesuiranje prijava, naročito kada su komunalni i ekološki problemi u pitanju, jeste više tehnički posao koji zahtijeva poznavanje procedura i nadležnosti, pa bi se morao angažovati profesionalac koji će se tim baviti. Sigurani sam da bi tako i rezultati bili bolji”, kazao je direktor “Ozona”.

U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da je procesuiranje prijava koje se odnose na ekološke nepravilnosti u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove.

“U potpunosti podržavamo korišćenje aplikacije 'Budi odgovoran' i apelujemo na građane da putem te aplikacije prijave uočene ekološke nepravilnostf, kazali su u Agenciji.

Galerija

Bonus video: