Iz "tajne sobe": Apple pametni sat je brz i ugodan za korišćenje

Novinari Bloomberga su, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da Apple već neko vrijeme u 'super tajnoj sobi' u kojoj nema mobilnog signala i gdje je zabranjeno unositi telefone i digitalce, sa predstavnicima određenog broja kompanija poput Facebooka radi na razvoju aplikacija za svoj sat
2 komentar(a)
Apple smartwatch, Foto: Apple.com
Apple smartwatch, Foto: Apple.com
Ažurirano: 07.03.2015. 10:10h

Apple je za ponedjeljak najavio konferenciju za novinare na kojoj će najviše riječi biti o njihovom pametnom satu koji bi u SAD trebalo da se u prodaji pojavi u aprilu, piše Zimo.

Iako je Tim Kuk Apple Watch predstavio još u septembru, iz te kompanije do danas nisu objavili previše dodatnih informacija o njihovom novom gadžetu, ali kako se bliži početak prodaje, na nekim tehnološkim portalima su objavljene glasine oko opcija koje će imati taj uređaj.

Tako su novinari Bloomberga, pozivajući se na neimenovane izvore, objavili da Apple već neko vrijeme u 'super tajnoj sobi' u kojoj nema mobilnog signala i gdje je zabranjeno unositi telefone i digitalce, sa predstavnicima određenog broja kompanija poput Facebooka radi na razvoju aplikacija za svoj sat.

Ekipi iz te kompanije jasno je da će, osim samog hardvera, za uspjeh pametnog sata biti vrlo bitan i softver, odnosno aplikacije, pa tako već sada aktivno sarađuju sa programerima nekih popularnih aplikacija poput Facebooka kako bi one već prilikom predstavljanja radile savršeno.

Na stranici 9to5 Mac objavljene su neke nepoznate informacije o gadžetu koje bi Tim Kuk trebalo da objavi u ponedjeljak. Kao najveći problem uređaja do sada se uvijek spominjala baterija, odnosno njeno kratko trajanje, a na ovoj stranici kažu da bi ona trebalo da izdrži cijeli dan prosječnog korišćenja (sat bi se ipak morao puniti svaku noć), odnosno pet sati intenzivnog korišćenja, a biće dostupna i opcija za produženje trajanja baterije privremenim gašenjem nekih opcija sata.

Zahvaljujući tom uređaju korisnici će cijelo vrijeme moći da prate broj otkucaja srca (ova je opcija dostupna i na drugim satovima i fitness narukvicama), što će biti korisno prilikom korišćenja fitness aplikacija.

Što se aplikacija tiče, na samom satu biće instalirane Apple aplikacije poput kalendara, karata, sata, vremena, muzike, aplikacije za mjerenje otkucaja srca, trajanja baterije i slično, a biće dostupne i aplikacije poput Facebooka, Twittera...

Na Apple Watch moći će da se učitava muzika sa iPhonea i reprodukuje na eksternim zvučnicima sa kojima će gadžet moći da se bežično poveže.

Osobe koje su imale prilike da isprobaju ovaj sat kažu da je on prijatan i brz za korišćenje, ali bi moglo da bude problema ako se na njega instalira previše aplikacija, zbog čega bi mogao da radi mnogo sporije.

Sve bi te informacije bi Tim Kuk trebalo da saopšti na konferenciji u ponedjeljak, kada bi, kako piše Zimo, trebalo da bude saopšteno i tačan datum početka prodaje sata.

Očekuje se i više detalja o cijenama pojedinih modela – najjeftiniji sat će koštati 349 dolara, dok će najskuplji modeli koštati hiljade dolara.

Bonus video: