Izazov i za najiskusnije: Kako da vozimo po magli

Vožnja po magli predstavlja najveći izazov u saobraćaju, jer ne postoje vremenski uslovi sa većom vjerovatnoćom za saobraćajnu nezgodu
69 pregleda 5 komentar(a)
saobraćaj, magla, Foto: Shutterstock
saobraćaj, magla, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.11.2017. 17:13h

Vožnja po magli predstavlja najveći izazov u saobraćaju, čak i za najiskusnije vozače. U momentima kada se ispred vozila spusti bijela zavjesa potrebna je maksimalna koncentracija. Ne postoje vremenski uslovi sa većom vjerovatnoćom za saobraćajnu nezgodu. Najveći rizik predstavljaju neiskusni vozači koji nijesu navikli na ovakve situacije. Prvo što treba da uradite kada se nađete u ovakvim uslovima je da smanjite brzinu i uključite svjetla za maglu, ako ih vaš automobil posjeduje. Svjetla za maglu su bijele ili žute boje i osvjetljavaju put u dužini od 35 metara, što znači da je vidljivost vrlo oslabljena i da se mora smanjiti brzina i pojačati opreznost i pažnja. Vrlo je važno uključiti i zadnje svjetlo za maglu. Iako ono ne pripada grupi za osvjetljavanje puta, vrlo je bitno jer koliko je važno da vi vidite put ispred sebe, toliko je važno i da ostali vozači vide vas.

U slučaju da vaše vozilo ne posjeduje svjetla za maglu, obavezno koristite oborena svjetla, jer će vas duga svjetla potpuno zaslijepiti, a preporučuje se i da uključite sva četiri žmigavca. Obavezno držite veće rastojanje od vozila ispred. Dosta vozača ima običaj da se praktično „zalijepi“ u branik automobilu koji ide ispred da bi lakše pratili cestu. Međutim, ovo je vrlo rizično, jer ni vozač koji je ispred neme dobru vidljivost. Ovo su situacije kada dolazi do lančanih sudara po magli. Ako vozač nije 100 odsto siguran da je sposoban da upravlja motornim vozilom treba da se isključi. U tom slučaju vozilo treba zaustaviti na bezbjednom mjestu izvan kolovoza i uključiti sva četiri žmigavca.Isključite maglenke kad nema magle Svjetla za maglu su korisna u uslovima smanjene vidljivosti, ali u normalnim uslovima ometaju ostale učesnike u saobraćaju. Mnogi vozači kada izađu iz magle , jednostavno zaborave da isključe maglenke, a neki to rade i bez ikakve potrebe, da bi njihov auto djelovao atraktivnije. Đurović upozorava da je to protivno propisima. "Vozači su u obavezi da isključe svjetla za maglu kada izađu iz zone smanjene vidljivosti. Ta svjetla su vrlo jaka i mogu da utiču na bezbjednost u saobraćaju, a za takvu vrstu neopreznosti je propisana i novčana kazna”.

VIDEO Osnovni principi za vožnnju po snijegu:

JWPlayer video mesto

Bonus video: