Izbori u Tuzima na pragu, a pitanje granica nije riješeno

Odbor koji se bavi i pitanjima razgraničenja i podjele imovine između Tuzi i susjeda, ima zakonski neograničen rok da riješi ta pitanja
119 pregleda 7 komentar(a)
Tuzi, Foto: Vesko Belojević
Tuzi, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 24.11.2018. 14:22h

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović trebalo bi da do kraja novembra raspiše lokalne izbore u opštini Tuzi, iako pitanje razgraničenja najmlađe opštine sa Podgoricom još nije riješeno.

Đukanović je u obavezi da raspiše izbore u roku od 90 dana od početka primjene Zakona o lokalnoj samoupravi, prema kojem su Tuzi dobile status opštine.

Organizacioni odbor za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine Tuzi, koji će se baviti i pitanjima razgraničenja i podjele imovine, ima zakonski neograničen rok da riješi ta pitanja.

Od formiranja krajem septembr, Odbor je, kako je potvrđeno “Vijestima” iz Glavnog grada, održao samo jednu, konstitutivnu sjednicu.

“Kada dođe do konkretizacije povodom određenih pitanja tokom pregovora, javnost će biti blagovremeno obavještavana”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Na konstitutivnoj sjednici, koja je održana 6. novembra, za predsjednicu odbora izabrana je Jadranka Vukčević iz Ministarstva javne uprave. U odboru su i sekretar za finansije Opštine Tuzi Emin Hadži, odbornik Albanske alternative u Skupštini opštine Tuzi Nik Đeljošaj i sekretar Opštine Tuzi Nermin Alibašić. Glavni grad u odboru predstavljaju sekretar za finansije Miomir Jakšić, direktor Direkcije za imovinu Mladen Ilić i sekretar za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Oliver Marković.

Priča o samostalnoj opštini Tuzi otvorila je i pitanje njenih granica, naročito u selima, koja se graniče sa Zetom. Naročito je sporna situacija u mjestima Mataguži i Vranj, gdje se zajednička kapela nalazi sa jedne strane, a crkva sa pripadajućim crkvenim kompleksom sa druge strane puta, koji je predviđen kao granični između opština.

Funkcioner Demokratskog saveza Albanaca (DSA), Nikola Camaj, kazao je da je za tu partiju jedino prihvatljivo da opštini Tuzi pripada kompletno područje koje je poznato kao Malesija.

“Međutim, kako stvari stoje to nije tako, te komisiji koja je prihvatila da ne bude tako, teško se može vjerovati da će bolje odraditi posao, sada kada je u pitanju raspodjela imovine”.

Camaj je istakao da ne bi trebalo da ima dileme da opštini Tuzi pripadaju deponija na Vrelima ribničkim, prihodi od “Plantaža” i vinopodruma, po svim osnovama.

“Ne bi trebalo da ima dileme oko prihoda od graničnog prelaza, to jest carina i od prava na valorizaciju jezerskog područja. Ne treba imati dileme oko pripadanja stadiona i pijace, kao i procenta u svim javnim preduzećima i ustanovama, koja su do sada bila zajednička, u sklopu Glavnog grada”, kazao je Camaj.

Ukoliko se od toga bude odustalo, Camaj smatra da bi to bila izdaja interesa građana ovog područja.

Govoreći o kompetentnosti članova Odbora, Camaj je kazao da je “tu više riječ o politici nego o stručnosti, ali da je radno tijelo bez ijednog člana iz opozicije, politički nekompetentno i neprihvatljivo”.

“Zato, njihove jednostrane odluke, ukoliko ne obezbijede pripadajuće teritorije i resurse neće biti prihvatljive za dobar dio stanovništva Malesije”, istakao je Camaj.

On ne očekuje da će među članovima odbora biti mnogo sporenja, s obzirom “da se radi o jednopartjiskoj ili jednokoalicijskoj radnoj grupi”.

Nekoliko članova odbora je saopštilo “Vijestima” da je dogovoreno da ne iznose pojedinačna saopštenja i stavove, nego da će se nakon sjednica medijima obratiti saopštenjem.

Tuzima opština, Zeti kolektor

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević kazao je nedavno na sjednici Skupštine da je 2006. godine, kada su Zakonom o teritorijalnoj organizaciji formirane gradske opštine Tuzi i Golubovci, saopšteno da će GO napredovati ili nazadovati zajedno:

“Dvanaest godina kasnije, sa strašnim kalkulacijama i trgovinama, GO Tuzi postala je Opština Tuzi...a GO Golubovci je dobila kolektor u Botunu”.

On je pitao da li je riješeno razgraničenje između područja Malesije i područja Zete, i Malesije sa glavnim gradom i Kučima. Istakao je da se sada pojavljuju informacije da se Fundina i još neka kučka sela nalaze u samostalnoj opštini Tuzi.

“...Groblje u Matagužima koje je nekad bilo mataguško i zetsko, nalazi se u opštini Malesija, a preko puta na samo pet metara nalazi se kapela u Zeti...Da li mogu sad Opština Malesija i njihove Pogrebne usluge da uvedu takse Matagužanima, Vranjanima i ostalim Zećanima koji se sahranjuju na tom groblju i da nam naplaćuju? Po Zakonu o lokalnoj samoupravi mogu. Po razgraničenju koje je napravljeno 1959. i po ovome što sad vidimo, takođe mogu”, kazao je Knežević.

Bonus video: