Izvjesnije je da padne ZKP, nego da prođu žalbe poslanika Fronta

Sutkinja Lopičić ponudila ocjenu ustavno odredbe o “stavljanju u zatvor”, kolegama to prihvatljivije
1135 pregleda 0 komentar(a)
Rješavaju kreativno tumačenje zakona: Lopičić, Šćepanović, Iličković, Šarkinović i Gogić sa saradnicom US
Rješavaju kreativno tumačenje zakona: Lopičić, Šćepanović, Iličković, Šarkinović i Gogić sa saradnicom US
Ažurirano: 12.12.2018. 18:06h

Sudije Ustavnog suda podjeljene su oko stava da li treba odlučiti o ustavnim žalbama dvojice poslanika Demokratskog fronta Nebojše Medojevića i Milana Kneževića ili o odredbi Zakonika o krivičnom postupku, na osnovu koje im je određen dvomjesečni zatvor.

Prema informacijama “VIjesti”, izvjesnije je da će većina stati iza ovog drugog predloga koji je juče iznijela Desanka Lopičić - da se proglasi neustavnom odredba ZKP-a o “stavljanju u zatvor” svjedoka koji odbijaju da daju izjave. Upravo na osnovu nje Medojević je u zatvoru, a Knežević u svojevrsnom pritvoru u Skupštini od 30. novembra.

Tome u prilog idu i izjave bivših sudija Ustavnog suda koje su prenijeli mediji koji otvoreno podržavaju vlast, da je “stavljanje u zatvor” suprotno odredbi o imunitetu poslanika.

Predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković mogao bi imati ključnu riječ u odlučivanju o tome da li i na koji način treba ukinuti zatvorske kazne Višeg suda za poslanike Demokratskog fronta (DF) Nebojšu Medojevića i Milana Kneževića.

Plenarna sjednica Ustavnog suda zakazana je za danas, nakon što dva posebna vijeća juče nijesu bila saglasna oko stava u vezi sa žalbom dvojice poslanika, pa odluke nijesu mogle biti donijete. Ustavni sud ima sedam sudija, a za odluku na plenarnoj sjednici je potrebno da glasa četvoro.

U vijeću sutkinje Mevlide Muratović, koje se juče bavilo Medojevićevom žalbom, bile su sudije Miodrag Iličković i Budimir Šćepanović. Samo je Šćepanović bio protiv predloga sutkinje Muratović, pa nije poništen stav Višeg suda. U drugom vijeću sutkinje Desanke Lopičić, bile su sudije Milorad Gogić i Hamdija Šarkinović, a jedino je Gogić predložio da se prihvati žalba advokata.

To bi se moglo tumačiti da bi i troje sudija danas moglo dići ruku za “privremenu mjeru kojom se naređuje obustavljanje izvršenja stavljanja u zatvor”, a da nedostaje jedan glas - predsjednika sudija koji se juče jedini nije izjasnio.

Druga opcija i vjerovatno izvjesnija je da većina sudija glasa za “neustavnost odredbe ZKP-a”, koja navodno automatski poništava odluke Višeg suda.

Čelnici Demokratskog fronta juče su kazali da od Ustavnog suda nijesu očekivali da riješi političku krizu, iako su to “mogli da urade za dva minuta”.

Oni su najavili nastavak protesta danas u 18 časova ispred Skupštine Crne Gore i nekoliko crnogorskih gradova.

Član predsjedništva DF-a Andrija Mandić nije precizirao u kojim gradovima će se održati protesti. Ranije je najavio proteste u Beranama, Pljevljima, Nikšiću, Herceg Novom i Budvi. Prema informacijama “Vijesti”, čelnici opštinskih odbora će u tim gradovima organizovati proteste zajedno sa pojedinim poslanicima a ukoliko se politička kriza nastavi, DF će ponovo organizovati velika okupljanja ispred crnogorskog parlamenta.

Mandić i Knežević su pozvali opoziciju da im se pridruži na današnjim protestima i tako pokaže jedinstvo i solidarnost.

“Ovo su izazovi koji se tiču čitavog crnogorskog društva. Ovo se najmanje tiče Medojevića i mene, mi ćemo se sigurno odbraniti i izdržati sva iskušenja ali sjutra će na red doći novinari, pa obični građani. Ako sada ne postavimo granicu, Crna Gora će klizinuti u diktaturu koja će ući na velika vrata”, rekao je Knežević na konferenciji za novinare u Skupštini.

On je apelovao na opoziciju da bez obzira na političke razmirice koje su imali u prošlosti, zajedno shvate značaj trenutka i planiraju aktvnosti koje bi trebalo režim, pravosuđe i sistem da dovedu poznaniju prava. Na pitanje novinara koliko planira da ostane u zgradi parlamenta, Knežević je poručio da je spreman da izdrži sve izazove koliko god bude trebalo, jer, kako je rekao, vjeruje u principe i načela za koja se bori.

Premijer se ne sjeća Katnićeve priče o mitu u čokoladi

Ustavni sud Crne Gore je jedino ovlašćen da ocjenjuje ustavnost akata i njegovih pojedinačnih rješenja, kazao je premijer Duško Marković u Danilovgradu komentarišući odluku o stavljanju u zatvor poslanika DF-a. “Treba svi da ostavimo Ustavnom sudu da se odredi prema takvim inicijativama i kaže da li je to rješenje ustavno ili ne. Apelacioni sud postupao po ovlašćenjima koja su data u zakonu i ne može se govoriti o nezakonitoj odluci nego se samo može u ovom trenutku voditi rasprava da li je to rješenje ustavno”, rekao je Marković.

Na pitanje da li će odluka o stavljanju u zatvor dva poslanika uticati na dijalog između vlasti i opozicije i da li je ona mogla biti drugačija kako ne bi došlo do ove situacije, Marković je kazao da ni političari, ni predsjednik Vlade ne treba da arbitriraju o tome šta je trebalo. “Ovo su pitanja koja su u nadležnosti pravosuđa, ne treba ni političarima, pa ni predsjedniku Vlade da arbitrira o tome da li kad je trebalo. Mi imamo odluku sudske vlasti“, naveo je Marković.

Kako je dodao, svi koji imaju drugačije mišljenje treba da dokažu da je ono utemeljeno na zakonu i Ustavu. Marković je rekao da je saglasan da je to poremetilo dobar ambijent koji je stvoren u parlamentu formiranjem radne grupe, koja je imala za cilj da radi na izmjenama izbornog zakonodavstva.

On je kazao da očekuje da će naći rješenje i za ovu situaciju, iz koje treba svi da izvuku poruku, i političari i pravnici i građani.

Upitan da prokomentariše Katnićeve ranije optužbe da je policija htjela da ga komprimituje podmićivanjem njegove supruge i zbog čega nije pozvan da svjedoči, Marković je rekao da se toga ne sjeća. “Ne sjećam se tog detalja, ne znam da li je ista situacija. Ja govorim u odnosu na konkretan slučaj“, dodao je Marković.

Na pitanje da prokomentariše izjavu Medojevića da iza svega stoji potpredsjednik Vlade Zoran Pažin, Marković je rekao da je to političar koji je sklon da daje ocjene iza kojih ne stoje činjenice. “Kada bi demantovali Medojevića, Vlada bi se bavila samo demantima. To je političar koji je sklon da daje ocjene iz izvora iza kojih ne stoje činjenice. Nakon toga dođete pred sud pravde i zakona i onda se smatrate ugroženim“, naveo je premijer.

DF: Hoće da nas ponize

Na pitanje novinara da li će učestvovati u radu parlamenta i odustati od protesta ukoliko Ustavni sud donose privremenu mjeru kojom bi se obustavilo rješenje stavljanja u zatvor Medojevića i Kneževića, Mandić je kazao da je DF do daljnjeg suspendovao rad u parlamentu.

“Ništa se novo nije desilo da bi odustali od bilo čega. Desilo se samo da se opozicija objedinjuje oko odbrane prava i sloboda građana Crne Gore”, rekao je Mandić i istakao da ne vjeruje u pozitivnu odluku Ustavnog suda.

“Da su htjeli mogli su i danas da to riješe.

Neko ko upravlja sistemom ne odustaje od namjere da ponizi poslanike DF-a”, kazao je Mandić i poručio da nastavljaju sa protestima.

Radulović: Predlog Lopičić sistemski rješava problem

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović rekao je „Vijestima“ da je prijedlog sutkinje Desanke Lopičić bolje rješenje nego žalba advokata dvojice poslanika:“

Prijedlog sudije Desanke Lopičić je sistemski pristup predmetnoj stavri i za razliku od inicijative advokata generalno eliminiše problem, a samim tim riješava i pojedinačne slučajeve,“ rekao je Radulović.

Lopičić je potpredsjednica Udruženja pravnika.

Bonus video: