Janović i Maslovar potpredsjednici Opštine Tivat; Abović: Jeste li svjesni da postajete veleizdajnici?

Opozicija je žestoko kritikovala odluku odborničke većine DPS-SD-HGI, prozivajući Maslovara i Janovića za "politički nemoral" i "licemjerstvo", jer pristaju da budu potpredsjednici Kusovcu koji namjerava da otpiše Porto Montenegru milionske dugove za komunalije i zalaže se za davanje aerodroma Tivat u koncesiju.
370 pregleda 0 komentar(a)
Ilija Janović, Dejan Maslovar, Foto: Siniša Luković
Ilija Janović, Dejan Maslovar, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 29.08.2018. 11:56h

Glasovima odbornika vladajuće koalicije DPS-SD-HGI potvrđeno je imenovanje Ilije Janovića iz Hrvatske građanske inicijative (HGI) i Dejana Maslovara iz Socijaldemokrata (SD) za potpredsjednike Opštine Tivat.

Janovića i Maslovara je za potpredsjednike predložio gradonačelnik dr Siniša Kusovac iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Njih dvojica se nakon današnje odluke odbornika u Skupštini opštine (SO) Tivat, vraćaju se na funkcije na kojima su bili do 9. jula kada je lokalni parlament konstatovao ostavku bivše gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS), pa su potpredsjednički mandati Janovića i Maslovara u tom trenutku prestali po sili zakona, jer je prestao i mandat gradonačelnika koji ih je prvobitno predložio.

Opozicija je žestoko kritikovala današnju odluku odborničke većine DPS-SD-HGI, prozivajući Maslovara i Janovića za "politički nemoral" i "licemjerstvo", jer pristaju da budu potpredsjednici Kusovcu koji namjerava da otpiše Porto Montenegru milionske dugove za komunalije i zalaže se za davanje aerodroma Tivat u koncesiju.

Opozicija je podsjetila da su SD i HGI deklarativno, bili protiv toga, ali je kako su kazali, to očito bilo neiskreno sada kada se Maslovar i Janović vraćaju na visoke pozicije u lokalnoj izvršnoj vlasti.

"Za Maslovara koji je protiv koncesije i koji s tim u vezi priprema bune i proteste na aerodromu, bilo bi moralno da odbije da bude potpredsjednik Kusovcu, ali on to ne čini. Ovo pokazuje da je u pitanju golo interedžijstvo SD i da u prazno prijete protestima radnika aerodroma zbog koncesije. Jeste li vas dvojica kao ljudi čije porodice u Tivtu žive već 300-400 odina, svjesni da postajete veleizdajnici Tivta, podržavajući DPS u priči oko aerodroma i komunalija za Porto", kazao je Miomir Abović iz Tivatske akcije (TA) sa kojim se složila i Darinka Kašćelan iz Socijalističke narodne partije (SNP) navodeći da "imali dva ili sedam potpredsjednika, rad ove garniture u Opštini Tivat je nula".

"Sve je jasnije i iz finansijskog stanja u gradu, da ova Opština ide u ambis iz koga neće lako izaći", ocijenila je Kašćelan dok je Andrija Petković iz Bokeškog foruma (BF), aludirajuči na riješenost Kusovca da potpiše kontroverzni ugovor kojim će Opština Porto Montenegru oprostiti 5,6 miliona eura svojih potraživanja na ime komunalija koje joj taj strateški investitor nije platio, istakao da je je Porto "već Tivćanima lijepo uzvratio na taj poklon, prestavši da sponzoriše naš sport, a postavši jedan od glavih sponzora Košarkaškog kluba "Budućnost" iz Podgorice".

Dejan Risančić iz Demokratske srpske stranke (DSS) istakao je da je nakon ponovnog imenovanja Janovića i Maslovara "svima sve jasno jer SD i HGI, uprkos deklarativnim protivljanjima, jasno potvrđuju da vjerno prate DPS u posvemašnjem urušavanju Tivta".

Budimir Cupara, odbornik grupe birača "Arsenal za Tivat" (AzT) tražio je ali ne i dobio odgovor na pitanje da mu se jasno kaže za koje segmente rada lokalne uprave su Janović i Maslovar bili zaduženi tokom mandata Matijevićeve i kakve su rezultate na tome postigli da ih je to preporučilo za novo imenovanje.

Gradonačelnik Kusovac je naveo da su oni "dobro radili" i da sa njima ima "odličnu saradnju, kvalitetnu komunikaciju i veliko povjerenje".

Adrijan Vuksanović (HGI) je svom partijskom kolegi Janoviću poželio uspjeh na potpredsjedničkoj funkciji i upozorio ga da mora odoljeti "paraopolitičkim pritiscima".

“Mi nismo glasačka mašinerija koja samo diže ruke kada DPS to treba. HGI je prepoznat kao neko ko se ne grabi za funkcije, ali kada ih dobijemo na njih postavljamo odgovorne i sposobne ljude", zaključio je Vuksanović.

SO je većinom glasova usvojila izvještaj o radu sa finansijskim izvještajem Turističke organizacije Tivat za 2017., uz primjedbe opozicije da su troškovi na više stavki značajno probijeni u odnosu na finansijski plan, ali i konstataciju da je TO pozitivno poslovala i povećala prihode.

Na sugestiju Cupare i Risančića da TO prestane sa organizacijom manifestacija posvećenih anglosaksonskom prazniku Haloween – Noć vještica jer on nije imanentan našoj tradiciji, direktorica Gabrijela Glavočić (DPS) je kazala da će to razmotriti u saradnji sa Izvršnim odborom TO.

Bonus video: