Japan ima rješenje za borbu protiv cunamija

Nisu svi Japanci oduševljeni ovom idejom. Ima i onih koji smatraju da će velika betonska barijera ugroziti eko-sistem mora, ribolov...
3 komentar(a)
Japan cunami, Foto: Shutterstock.com
Japan cunami, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 23.03.2015. 10:08h

Dalekoistočna država pronašla je zanimljivo i iznenađujuće jednostavno rješenje za odbranu zemlje od razornih cunamija. Evo o čemu je riječ...

Četiri godine nakon što je cunami razorio sjeveroistočne obale Japana, predstavljen je plan da se u ovoj zemlji izgradi "morski zid", koji će biti visok oko četiri stotine metara. Vjeruje se da će zahvaljujući ovom projektu biti spaseni mnogi životi.

Oni koji se zalažu za izgradnju ovakvog zida dodaju i da će to, makar nakratko, obezbijediti radna mjesta.

Međutim, nisu svi Japanci oduševljeni ovom idejom. Ima i onih koji smatraju da će velika betonska barijera ugroziti eko-sistem mora, ribolov, kao i da će, jednostavno, uništiti pogled na more.

"To izgleda kao zatvorski zid", konstatovao četrdesetšestogodišnji Kazutoši Musaši, koji je veći dio svog života živio na obali, a nakon cunamija 2011. godine se preselio u unutrašnjost.

"Morski zid" je već građen u Japanu - visok je 7,2 metra, a napravljen je kako bi se usporila erozija plaža u Ivanumi. On je, prenose mediji, uspio da uspori nalet vode (baš kao i stabla borova), ali je nije spriječio da poplavi kopno. Voda je prekrila čak pet kilometara kopna.

"Ne treba nam viši 'morski zid'", vjeruje zato Igući, jedna od prvih lokalnih zvaničnika koji se zalagao za sadnju šuma duž obale. "Ono što nam je potrebno jeste da se svi na vrijeme evakuišu."

Stručnjaci ocjenjuju da će "morski zid", zapravo, dovesti do svojevrsnog paradoksa - on može smanjiti eventualnu štetu po ljude i zemlju, ali može učiniti ljude neopreznijima. Naime, ukoliko bi se u potpunosti oslonili na zaštitu zida, mogli bi da zaborave na druge mjere zaštite, zbog čega bi bili ugroženiji.

Bonus video: