Je li nas baš briga za privatnost na Facebook-u?

Ne samo da korisnici nisu izbrisali svoje profile s FB, već je većina odlučila da ignoriše obavještenja o privatnosti
90 pregleda 0 komentar(a)
Mark Zakerberg, Facebook, Foto: Reuters
Mark Zakerberg, Facebook, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.04.2018. 18:34h

Fejsbuk korisnici nisu izgubili povjerenje u ovu društvenu mrežu, ni poslije skandala sa neovlašćenim dijeljenjem podataka više od 50 miliona ljudi, pa se tako nije dogodio dramatičan pad broja onih koji je koriste.

Iako su mnogi pozvali na brisanje FB, pa čak i postoji pokret #DeleteFacebook, kojem su se priključili Džim Keri i Stiv Voznijak i obrisali svoje naloge, masovnog napuštanja ove društvene mreže nije bilo. Stručnjaci su, čak, pozvali sve korisnike na provjeru i uređivanje postavki privatnosti kako bi bili bezbjedniji na Fejsu, ali ni tu nije bilo masovnog odziva.

Za većinu korisnika ove mreže ništa se nije promijenilo, iako je njen šef Mark Zakerberg odgovarao na vrlo neprijatna pitanja šest sati pred američkim Kongresom.

Većina običnih korisnika, i poslije vijesti da su njihovi podaci završili u rukama Kembridž analitike i bili zloupotrijebljeni u američkim predsjedničkim izborima, nije uopšte reagovala na ove probleme, jer nisu osjetili nikakve direktne negativne posljedice curenja tih podataka.

Broj onih koji su izbrisali svoje profile potpuno je zanemarljiv i kompanije su, osim nekoliko izuzetaka, kao na primjer Plejboj, nastavile da koriste ovu mrežu i oglašavaju se na njoj kao i ranije.

Potpredsjednica globalnih marketinških rješenja FejbuskaKerolin Everson objavila je nevjerovatne podatke: ne samo da korisnici nisu izbrisali svoje profile s FB, već je većina odlučila da ignoriše obavještenja o privatnosti.

Bonus video: