Jedan batinaš još u policijskoj uniformi

Petorica policajaca hapšena su zbog zlostavljanja trojice Podgoričana koji su ih navodno omalovažavali, a pritvor im je ukinut nakon što su saslušani svi svjedoci
342 pregleda 11 komentar(a)
pripadnici Interventne privođenje, Foto: Filip Roganović
pripadnici Interventne privođenje, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.05.2018. 18:18h

Menadžment Uprave policije nije suspendovao Miloša Bečanovića, jednog od petorice policajaca koji su 17. februara pretukli Podgoričane J. B. (18), S. N. (23) i M. D. (27), koji nijesu pružali nikakav otpor.

On i dalje nosi policijsku uniformu jer je pripravnik.

Do tog podatka došao je Savjet za građansku kontrolu rada policije, koji je pratio postupanje Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova prema petorici policijskih službenika koji su prekoračili svoja ovlašćenja ispred lokala “Bajice”, a potom i falsifikovali službenu zabilješku.

Bečanović, i pripadnici Interventne jedinice policije Mladen Vujović, Slavko Furtula, Vukoman Maraš i Marko Stojanović, osumnjičeni su da su zlostavljali trojicu Podgoričana.

Vujović, Furtula, Maraš i Stojanović suspendovani su nakon što se 19. februara saznalo za maltretiranje građana, a Bečanović je prošao bez kazne jer je pripravnik, objašnjeno je Savjetu.

Savjet je od Uprave policije tražio dokumentaciju o njegovom angažovanju kao pripravnika.

"Uprava policije je na traženje Savjeta dostavila odluku o izboru i rješenje o zasnivanju radnog odnosa na određeno vrijeme u svojstvu pripravnika za M. B. U kontekstu iznijetog, i imajući u vodu činjenicu da radni odnos za M. B. na određeno vrijeme u svojstvu pripravnika ističe 18. 12. 2018. godine Savjet reafirmiše svoje očekivanje da menadžment policije pokaže da je trajno usmjeren na punu zaštitu i obezjeđenje integriteta policije”, zaključio je Savjet.

To tijelo konstatovalo je da je protiv svih pet policajaca u toku disciplinski postupak.

Miloš Bečanović, policijski pripravnik koji je navodno tukao građane, prošle godine je proglašen za najboljeg polaznika devete generacije Policijske akademije u Danilovgradu. Na snimku objavljenom na portalu IN4S, vidi se da on i njegove kolege, diplomci Policijske akedemije Furtula i Stojanović, sa Vujovićem i Marašem prilaze trojici mladića koji stoje sa djevojkama ispred zatvorenog kafića u Njegoševoj ulici. Samo jedan od njih nije udario nijednog od trojice mladića.

Ostali su jednom mladiću zadali oko 14 udaraca, drugom 11, a trećem tri udarca. Momka koji je dobio najviše batina nekoliko puta su bacali na pločnik. Jedan od policajaca je jednom od mladića nekoliko puta glavu udario o zid.

Na snimku se vidi da ni jedan od pretučenih mladića nije pružao otpor, a dvije djevojke koje su bile sa njima u društvu kada su policajci došli, brzo su izašle iz kadra.

U zaključku Savjeta piše da su građani i njima 19. febraura dostavili snimak na kojem je vidljivo kako i na koji način policijski službenici postupaju prema građanima, a da su ga oni dostavili na upoznavanje i dalje postupanje direktoru Uprave policije i načelniku Centra bezbjednosti Podgorica.

U tom dokumentu piše da je Savjet odlučio da prati taj događaj, kako se ne bi dogodilo, usljed eventualne smanjenje pažnje javnosti, da s protokom vremena, ista lica, akteri ovog slučaja, “budu ponovo u prilici da noseći uniformu policijskog službenika, sa obilježjima države Crne Gore, svojim neprimjerenim ponašanjem ponovo naruše ugled policijske organizacije”.

Petorica policajaca hapšena su zbog zlostavljanja trojice Podgoričana koji su ih navodno omalovažavali, a pritvor im je ukinut nakon što su saslušani svi svjedoci.

Bonus video: