Jedan od osnivača The Pirate Baya govornik na Spark.me konferenciji

"Zatvor je pomalo poput autorskog prava. Moćnici mogu da zloupotrijebe svoju moć zbog toga što se većina običnog naroda ne zamara tim pojmovima"
0 komentar(a)
Peter Sunde, Foto: Spark.me
Peter Sunde, Foto: Spark.me
Ažurirano: 18.03.2015. 12:12h

Peter Sunde, jedan od osnivača The Pirate Bay, švedskog veb sajta koji indeksira BitTorrent fajlove, još je jedan među potvrđenim govornicima ovogodišnje Spark.me konferencije.

Peter Sunde Kolmisoppi je skandinavski haker/aktivista, koji radi na projektima koji imaju potencijal da promijene društvo. Posebno ga interesuju pitanja autorskih prava u digitalnom dobu, privatnosti na internetu i slobode informacija. Sunde je objasnio svoju borbu protiv sistema i centara moći: “Današnji režimi koji zagovaraju zaštitu autorskih prava pokušavaju da ospore digitalni duh. Jedino slobodan pristup informacijama i znanju može da unaprijedi naše društvo.”

Prvu optužbu za kršenje autorskih prava Pirate Bay je dobio 31. maja 2006. godine od strane Američke filmske asocijacije (MPAA), zbog odgovornosti za pomaganje u činjenju dostupnim sadržaja zaštićenog autorskim pravima. Tada je švedska policija zaplijenjenila servere Pirate Baya. Osnivači Pirate Baya, Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm i Carl Lundströ, su 17. aprila 2009. godine, poslije samo devet dana suđenja, proglašeni krivim za pomaganje u kršenju autorskih prava i osuđeni na jednu godinu zatvora i plaćanje kazne od oko 3,1 miliona evra. Nakon žalbe, 26. novembra 2010. godine, švedski apelacioni sud je umanjio zatvorsku kaznu na osam mjeseci, ali je povećao novčanu kaznu. Sunde je uhapšen 31. maja 2014. godine – tačno osam godina nakon što je policija zaplijenila servere Pirate Baya. Proveo je pet mjeseci iza rešetaka i pušten je u novembru iste godine, iako je prvobitno bilo rečeno da će izdržavati kaznu u trajanju od osam mjeseci.

"Zatvor je pomalo poput autorskog prava. Moćnici mogu da zloupotrijebe svoju moć zbog toga što se većina običnog naroda ne zamara tim pojmovima. Boravak u zatvoru samo je ojačao moja politička uvjerenja. Znao sam i prije da sistem ne funkcioniše, ali sada znam do koje mjere.“, rekao je Sunde.

Sunde je takođe suosnivač Flattr, prvog pravog servisa za mikroplaćanja (mikrodonacije), kao i suosnivač Heml.is Messenger, disruptivne, anonimne aplikacije za razmjenu šifrovanih poruka preko interneta.

Karte za Spark.me trenutno možete kupiti po sniženoj cijeni od 150 eura, odnosno 70 eura za studente. Ove cijene važe do 30. aprila.

Konferencija se održava 31. maja i 1. juna, u hotelu Mediteran u Bečićima.

Bonus video: