Jednostavno do omiljenih vijesti

Google Reader, popularni Google servis za čitanje i praćenje novosti na sajtovima, prestaje da postoji 1. jula, koje su vam alternative?
1 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2013. 20:43h

Google Reader, popularni Google servis za čitanje i praćenje novosti na sajtovima, prestaje da postoji 1. jula. Iako je to jedan od najboljih čitača, Google mu nije posvećivao veliku pažnju i bila je primjetna njegova stagnacija (preveden je na mali broj jezika, nisu u njemu vršene promjene i obnavljanja,...).

Pošto Google Reader više neće biti dostupan, korisnicima tog RSS čitača ne ostaje ništa drugo, osim da svoje podatke izvezu u drugi servis ili čitač.

Do sada su se kao najpopularnije besplatne adekvatne zamjene među ranim korisnicima izdvojila četiri servisa: Feedly, FlipBoard, NewsBlur i OldReader.

Glavni razlozi su najvjerovatnije što najviše podsjećaju na Google Reader i dostupne su kao web servis i kao mobilne aplikacije (osim OldReadera koji još nema mobilnu aplikaciju, ali je optimizovan za mobilne telefone.

Međutim, postoji još dosta besplatnih alternativa i različitih načina za čitanje RSS dovoda. Na primjer, email klijenti, kao što su Mozilla Thunderbird i Microsoft Outlook, moćni programi otvorenog koda poput RSS Owl, ili web servisi i aplikacije izuzetno privlačnog dizajna poput Pulsea.

  • FEEDLY je veoma popularan servis. On se sinhronizuje sa Google Readerom, pa nije potrebno da vršite izvoz/uvoz podataka. Po izgledu se dosta razlikuje od Google Readera. Više liči na novine.

I, šta sad, kad se Google Reader zatvara, a on se s njim sinhronizuje? Programeri tog servisa objavili su da, zbog zatvaranja Google Readera, prave novi projekat pod nazivom Normandy. To će biti njihov server na bazi Google App Engine, sa Google Reader API. Da biste ga koristili, potrebno je da u Chrome i Firefox instalirate dodatak sa sajta Feedly.

  • NEWSBLUR ima okruženje koje liči na Google Reader. Potrebno je da u servis uvezete sajtove, na koje ste potpisani. Postoje i dodaci za iOS i Android.
  • PULSE je dostupan na Androidu i iOS-u i dobro radi i na tablet verzijama tih platformi. Pulse funkcioniše tako što korisnik pojedinačno odabere RSS kanale koje želi da prati. Rukovanje interfejsom je vrlo jednostavno i inutitivno, a svaku vijest moguće je podijeliti na društvenim mrežama ili poslati e-mailom.

Ukoliko neki članak želite da u miru pročitate kasnije, možete jednostavno da ga zabilježite i pročitate na servisu pulse.me. Za to je neophodno kreirati korisnički nalog ili se prijaviti na servis sa postojećim Facebook nalogom.

  • FLIPBOARD je, sa 50 miliona korisnika, vjerovatno najpopularniji i najrašireniji čitač novosti i RSS feedova na mobilnim uređajima, a svojim kvalitetom i čestim poboljšanjima svakodnevno dobija nove korisnike. Korisnici ovog servisa na mogu da kreiraju lične magazine.

Kreiranje magazina je zamišljeno tako da korisnik sačuva članke, slike i audiovizuelni sadržaj i organizuje ih u lični magazin koga kasnije može da podieli sa ostalim registrovanim korisnicima. U sistem je ugrađena i mogućnost komentarisanja tako da i Flipboard sada postaje društvena mreža. Flipboard je dostupan za iOS i Android operativni sistem.

Ako želite personalizovan, lagan i pregledan čitač vijesti, sa velikim brojem kategorija koje možete da birate, onda je ZITE personalizovani magazin izbor za vas. Uz ahvaljujući ovoj aplikaciji čitaćete samo ono što vas zanima i biti obavješteni o najnovijim informacijama iz svih sfera ljudskih aktivnosti.

Korisni u okviru aplikacije bira koji sadržaj želi da mu aplikacija prikazuje. U ponudi je veliki broj kategorija vijesti i jednostavnim klikom na ime kategorije uključujete je u vaš izbor izvora vijesti. Vijesti se mogu dijeliti na društvenim mrežama, mailom ili SMS-om... a moguće ih je sačuvati i čitati kasnije.

U trku za svoje mjesto na tržištu čitača uključio se i Facebook. Iako prije nekoliko dana nije predstavljen FACEBOOK RSS ČITAČ, kako se pretpostavljalo, već video opcija na Instagramu, ta kompanija će možda ipak ponuditi sličan proizvod.

Kako prenosi The Verge, Wall Street Journal navodi da bi navedeni čitač trebalo da nalikuje magazinu i da Facebook na njegovom razvoju radi više od godinu dana, dakle, i prije nego je Google najavio gašenje svog čitača.

Interno ime projekta je Reader, a trebalo bi da bude namijenjen isključivo za mobilne uređaje. Time bi postao direktna konkurencija Flipboardu.

I DIGG je ranije objavio da radi na razvoju zamjene za Google Reader, koji bi trebalo da bude dostupan ovih dana.

Sudeći prema onome što su ranije developeri objavili na internetu, Digg čitač bi trebalo da ima jasan, čist i jednostavan dizajn, bez ikakve integracije sa društvenim mrežama – za sada.

U kompaniji navode da će servis poslije izvjesnog vremena postati “freemium” proizvod, ali da će sva originalna svojstva koja će sada biti u samom proizvodu ostati i u besplatnom paketu.

Prelazak sa Google Readera na zamjenu će, takođe, biti olakšan. Pored toga, uskoro će biti lansirana i Android aplikacija.

Bonus video: