Joanikije: Vremena još gora jer nije bilo ovakve mržnje prema srpskom narodu u Crnoj Gori

Ranije nije bilo ovakve mržnjne prema srpskom narodu u Crnoj Gori. A srpski narod, koji je naučio da trpi ali i da se nada, vjeruje, da se moli i prašta, ići će naprijed, bez obzira kakva su iskušenja došla, jer ima iskustvo utemeljeno u Crnoj Gori kao u svojoj matičnoj državi
436 pregleda 129 komentar(a)
Vladika Joanikije, Foto: Jadranka Ćetković
Vladika Joanikije, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 28.10.2018. 14:43h

Episkop budimljansko nikšićki Joanikije je kazao da su danas mnogo gora vremena po mnogo čemu, jer nije bilo takve mržnje prema srpskom narodu u Crnoj Gori.

On je to kazao između ostalog, nakon arhijerejske Liturgije u hramu svetog Nikole u Bijelom Polju, tokom koje je u sveštenički čin rukopoložen Milosav Jovanović iz Nikšića. Jovanović dolazi na mjesto protojereja stavrofora Miraša Bogavca, koji je u toj parohiji službovao više od 45 godina.

Osvćući se na ranija vremena, kada u Bijelom Polju rijetko bilo dva a još rjeđe tri sveštenika, vladika Joanikije je kazao da su to bila teška vremena, ali da ni danas nisu bolja, već su po mnogo čemu i gora.

“Ranije nije bilo ovakve mržnjne prema srpskom narodu u Crnoj Gori. A srpski narod, koji je naučio da trpi ali i da se nada, vjeruje, da se moli i prašta, ići će naprijed, bez obzira kakva su iskušenja došla, jer ima iskustvo utemeljeno u Crnoj Gori kao u svojoj matičnoj državi. Prema tome nema ni čega da se stidi niti od koga da se plaši, jedino što neće da proizvodi i izaziva još veće zlo i neće da se zavađa sa braćom zabludjelom i pomračenom. Pretrpjeće zabludjelu braću koja malo malo pa hoće da ruše neku crkvu, ili da progone sveštenike, ili da otimaju hramove, šta sve neće, za ime Boga! Gdje to ima da rade tako, a hoće, kažu, u Evropu. Oni su Evropejci, “ kazao je vladika.

On se osvrnuo i na jezik ‘skorojevića’, koji se ‘stalno nešto fokusiraju’.

"Kad god neko ode u Brisel kaže ‘da se fokusiramo na ovo’, ‘da se fokusiramo na ono’, eto im jezika, svi se nešto fokusiraju. Kad bi toliko pažnje bilo na dobro, bilo bi nam svima dobro, a od tih ‘fokusiranja’ je slaba vajda. Pogledajte samo kakav je rječnik tih skorojevića, ali moramo se moliti Bogu, koliko god da smo dužni da razumijemo šta nam se događa, još više smo dužni da se Bogu molimo i za svoje spasenje i za bližnje,“ kazao je vladika Joanikije.

Arhijerejskoj liturgiji u Nikoljcu je sasluživalo sveštenstvo i monaštvo bjelopoljskog namjesništva.

Bonus video: