Još ćute o poništavanju izbora na fakultetima

Predstavnik nezadovoljnih studenata sa PMF Mato Kankaraš kazao je “Vijestima” da su peticijom tražili poništavanje izbora na toj organizacionoj “nedovoljne transparentnosti i prisvajanja biračkog prava od dvojice studenata”
196 pregleda 6 komentar(a)
Mato Kankaraš, Foto: Privatna arhiva
Mato Kankaraš, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 28.05.2018. 08:09h

Studenti Prirodno-matematičkog i Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore dostavili su još prošle sedmice peticije Studentskom parlamentu za poništavanje nedavnih izbora za člana te studentske organizacije, a iako usmeno obećano da će do danas dobiti informaciju šta je tim povodom preduzeto, odgovor nikad nijesu dobili.

“Vijesti” su ranije objavile da je vrlo malo studenata fakulteta UCG bilo upoznato sa tim da su toku izbori za članstvo u Studentskom parlamentu, dok je predsjednica te organizacije Sara Ariana Serhatlić ustvrdila da je sve organizovano u skladu sa pravilima.

Predstavnik nezadovoljnih studenata sa PMF Mato Kankaraš kazao je “Vijestima” da su peticijom tražili poništavanje izbora na toj organizacionoj “nedovoljne transparentnosti i prisvajanja biračkog prava od dvojice studenata”.

“Vijeće studenata PMF je zakazalo sjednicu u vezi sa peticijom, ali nije bilo potrebne većine za njenu regularnost, pa se zasjedanje pretvorilo u neformalnu priču, a ubrzo i u svađu. Većina članova Vijeća studenata nije nalazila ništa sporno u izbornom procesu, niti je nalazila da je kršen poslovnik pri donošenju odluke o sazivanju izborne komisije. Aktelni student povjerenik nije nikakav značaj dao peticiji objašnjavajući da može „koliko je sjutra, na peticiju protiv te tvoje skupiti 200 potpisa“. Ovim smatram da se vrlo jezgrovito izražava opšte prihvaćeni stav povodom izbora studenta: student ne glasa po volji već ono što mu se najupornije nameće”, poručio je Kankaraš.

Odgovor na peticiju za poništavanje izbora nijesu dobili ni mašinci.

Student MF Stefan Bošković kazao je “Vijestima” da bi mašinci trebalo da budu “pogonski župčanik među studentima, za koje je važilo nekada da su nosioci promjena”.

“U 2018., Tito bi povukao svoje riječi „studenti su uvijek u pravu“. Znamo za Džejmsa Dina - buntovnika bez razloga. Danas kada je sve više razloga, fali buntovnika. Studenski parlament, organizacija koja bi trebalo da garantuje i obezbjedi prava i slobode studentima, guši iste. Tajno organizuje izbore za studente povjerenike. Tužno je što je većina studenata ovo prećutala. Kada kao studenti obesmislimo slobodu izbora, sučim ćemo stati pred Njegoša”, pita Bošković.

Ističe da na sajtu Mašinskog fakulteta, ali ni na Fejsbuk gruzpama nije bilo obavještenja o održavanju izbora.

“Od prodekana MF saznajem da su izbori zakazani za 14. maj i da je prijavljen jedan kandidat, aktuelni predstavnik studenata MF. Iako je student povjerenik tvrdio da je obavještenje na oglasnoj tabli fakulteta, nijesmo ga našli. Zato smo paerlamentu i podnijeli prigovore povodom organizacije izbora na MF za studenta povjerenika. Izbori su bili apsolutno netransparentni, a povrijeđeno je više članova Pravilnika o izboru - sigurno da 90 odsto studenata MF nije znalo za izbore do 11. maja. Dakle, studenti nijesu imali pravo da budu birani, niti da biraju. Prekršeno je i naše pravo da budemo pravovremeno, istinito, potpuno i objektivno informisani o aktivnostima podnosilaca izbornih lista i o kandidatima sa tih lista. Tri dana prije održavanja izbora saznajemo za jednog kandidata,koji naravno nije imao plan i program koji je trebao da prezentuje svojim glasačima, studentima MF”, poručio je Bošković.

Dodao je da je i MF prekršio Pravilnika o izboru, koji obavezuju fakultet da studente obavijsti o kandidataima, njihovim programima,...

Serhatlić je ranije kazala nije prekršen Pravilnik i da su obavještenja bila na oglasnim tablama svih fakulteta.

Svaki fakultet ima svog prestavnika u SPUCG. Članovi SPUCG su i u tijelima UCG, a često su njihovi glasovi presudni na sjednicama Senata ili Upravnog odbora UCG.

Bonus video: