Još jedan tim u Novom da se u Hitnoj ne čeka dugo

Doktori kažu da bi građane trebalo edukovati, jer nisu svi slučajevi hitni, a ima i zloupotreba
462 pregleda 0 komentar(a)
hitna pomoć, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
hitna pomoć, Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.07.2018. 18:56h

Opština Herceg Novi izdvojiće 10.000 eura za finansiranje još jednog tima u službi Hitne medicinske pomoći (HMP) tokom sezone.

“Vijestima” je saopšteno da bi ugovor uskoro trebalo da bude potpisan, nakon zamjerki građana na rad HMP.

Majka malog djeteta koje je imalo visoku temperaturu i konvulzije navodno je u Hitnoj čekala dva sata medicinsku pomoć. Starija žena tokom noći je pala u stanu i izgubila svijest, ali je na dolazak kola i ljekara njena porodica čekala dva i po sata - to su samo neke od zamjerki pacijenata.

Koordinatorka u HMP Dr Mirjana Jovanović kaže da je moguće da se to dešavalo u vrijeme kada je u smjeni bila samo jedna ekipa, ali da od početka juna u smjeni rade dva ljekara sa dva tima i da vjeruje da do sličnih situacija neće dolaziti.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Saša Stefanović kaže da prema sistematizaciji u Herceg Novom u jednoj smjeni rade dva doktora medicine i tri tehničara, ili dva tehničara i vozač.

“Jedan medicinski tim - doktor i medicinska sestra/tehničar su stalno u ambulanti, a drugi u kome su doktor i medicinski tehničar i medicinski tehničar - vozač je za terenske intervencije”.

On je pojasnio da se dešavalo da u dnevnoj smjeni radi jedan tim, zato što je u “kraćim periodima veliki broj doktora napuštao službu odlazeći na specijalizacije u druge zdravstvene ustanove”.

Jovanovićeva kaže da bi građane trebalo edukovati, jer nisu svi slučajevi hitni. Ističe da ima i zloupotreba.

“Dešava se da nas član porodice ili sam pacijent pozove i žali se na bol u grudima i gušenje, što zahtijeva hitnu intervenciju i zbrinjavanje jer upućuje na mogući infarkt. Kada dođemo do njih, utvrdimo da nema navedenih simptoma, već da riječ o bolu u leđima koji traje danima i da je pacijent mogao i trebalo pomoć da zatraži u Domu zdravlja”.

Jovanovićeva ističe da su pacijenti iz saobraćajnih udesa i utopljenici najteži slučajevi.

Kaže da su problem i bolesna djeca, jer poslije 21 sat Dom zdravlja ne radi. Zato, najčešće, poslije ukazane prve pomoći, djecu transportuju do Bolnice u Kotoru, udaljene 40-ak kilometara.

Jovanovićeva tvrdi da je HMP u Herceg Novom potpuno spremna za turističku sezonu, jer imaju dva tima koji su prošli obuke, reanimobil, novu medicinsku opremu i aparaturu.

Kaže da bi im dobro došla još jedna ekipa zbog povećanog broja turista. Do 100 infuzija u jednoj smjeni

Ljeto donosi specifične “bolesti” - dijareje i dehidriranost, pa se dešavalo da samo tokom jedne smjene damo do 100 infuzija”, kaže glavna sestra Davorka Avakumović.

Vozač kola HMP Janko Jocović ističe da je za njih veliki problem parking.

Dok čeka da ljekar pregleda pacijenta, kaže da se dešavalo da ga tjeraju sa parking mjesta.

“Žena kojoj smo samo nekoliko dana ranije ukazali pomoć, nije mi dozvolila da na njenom privatnom parkingu sačekam ekipu”.

Doktorka Radmila Laković priča da je prošlog ljeta imala pacijenta koji je odbijao pomoć. Nakon ubjeđivanja dozvolio je da mu izmjere krvni pritisak koji je bio izrazito visok, zbog čega je transportovan u Bolnicu u Meljine. Poslije se, priča ona, žalio što je odveden u privatnu bolnicu koja je na samo tri kilometra od grada.

Bonus video: