Još od Kraljevine Jugoslavije: Barani tražili izmještanje vrtića i prije 87 godina

Aktivisti građanskih protesta koji traže novu lokaciju za vrtić, pronašli su analogiju sa veoma sličnim ispoljavanjem građanskog nezadovoljstva oko lokacije vrtića u Baru u prošlom vijeku
138 pregleda 17 komentar(a)
Bar, vrtić, protest, Foto: Radomir Petrić
Bar, vrtić, protest, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.11.2018. 13:59h

Stanovnici Bara još su davne 1931. godine tražili da se izmjesti vrtić, a poseban kuriozitet je što se među potpisnicima dopisa tadašnjem ministru prosvjete nalaze djedovi i pradjedovi nekoliko sadašnjih opštinskih funkcionera i odbornika, koji će odlučivati o lokaciji predškolske ustanove.

U iščekivanju ponedjeljka, kada će na sjednici SO Bar sa odbornicima u lokalnom parlamentu ukrstiti argumente za i protiv gradnje vrtića u gimnazijskom dvorištu, aktivisti građanskih protesta koji traže novu lokaciju za vrtić, pronašli su analogiju sa veoma sličnim ispoljavanjem građanskog nezadovoljstva oko lokacije vrtića u Baru u prošlom vijeku. Protest preko 700 domaćinstava tadašnjeg Bara, ovjeren potpisima predstavnika svake familije, zbio se u nekadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, a zahtjevi Barana su uslišeni.

Marta 1931, tadašnjem ministru prosvjete Kraljevine Jugoslavije upućen je dopis iz Bara u kojem se navodi da je neodrživo da “mala i velika djeca budu zajedno“, odnosno da vrtić bude u Gimnaziji. U faksimilima te prepiske, u koju su “Vijesti” imale uvid, piše da je ministar prosvjete i kraljevske banske uprave na Cetinju “na zauzimanje” nadbiskupa barskog Nikole Dobrečića dozvolio 1930. otvaranje zabavišta u Baru i da je “u to vrijeme i mnogo nakon njega veoma uvažavani nadbiskup Dobrečić” za dobro građana stavio na raspolaganje za zabavište “cijelu kuću sa vrtom u najljepšem i najzdravijem kraju u sredini opštine barske, blizu sirotišta gdje bi se besplatno hranila sirotinjska djeca”.

“Školski odbor, naprotiv, odredio je da zabavište bude u gimnazijskoj zgradi. Potpisani srdačno zahvaljuju preuzvišenom primasu da je isprosio zabavište i da je stavio zabavištu na raspolaganje besplatno lijepu kuću sa vrtom, iz higijenskog stanovišta na najpodesnijem mjestu, te traži da zabavište bude u toj kući”, piše u dopisu ministarstvu prosvjete.

Kako se navodi u faksimilu dopisa iz ministarstva, 31. oktobra te godine prosvjetnom odjeljenju Kraljevske banske uprave, nadbiskupu je odobreno da jednu zgradu arhibiskupije preuredi za zabavište, a načelniku sreza barskog telegramom naloženo da u Starom Baru “odmah otpočne rad u zgradi koju je preuzvišeni primas srpski odredio pored sirotišta”.

Građansku inicijativu potpisao je prošlog mjeseca 2.721 Baranin, a radovi na gradilištu obustavljeni su. Predsjednici Opštine i SO Bar Dušan Raičević i Mićo Orlandić pozdravili su građanski aktivizam kao, kako su istakli, korektivni faktor vlasti, ali i iskazali skepsu da će u slučaju odustajanja od ove lokacije Bar za oko pet godina ostati bez vrtića, a novac opredijeljen za gradnju ovog rješenja biti usmjeren u druge sredine.

Oni su skrenuli pažnju na dužinu procedure za određivanje lokacija i najavili da će u SO Bar biti predstavljene detaljne informacije o svim aspektima projekta gradnje vrtića u Baru.

Bonus video: