Jutjub uzvraća udarac lažnim vijestima i teorijama zavjere

Tekstualne informacije će se prvo pojaviti na video zapisima koji se bave onim temama o kojima postoji značajan broj videa
84 pregleda 0 komentar(a)
YouTube, Foto: Shutterstock
YouTube, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.03.2018. 19:46h

Jutjub planira da za nekoliko nedjelja, uz video snimke, počne da prikazuje tekstove sa Vikipedije, kao i sa drugih internet stranica, u pokušaju da suzbije plasiranje lažnih vijesti i teorija zavjere, najavila je urednica tog servisa za objavljivanje video sadržaja Suzan Vojcicki.

Jutjub će ubuduće prikazivati tekstualne boksove, nazvane "informacioni znakovi" (information cues), u kojima će se nalaziti tekst sa alternativnim stanovištima u odnosu na ono izneseno u video snimcima koji propituju nauku ili iznose teorije zavjere, kao što su npr. one o slijetanju na Mjesec.

Tekst će pratiti i link ka stranici sa koje potiče dio teksta, prenosi Hina.

"Ljudi će i dalje moći da gledaju video snimke, ali će imati i pristup dodatnim informacijama. Moći će da kliknu i da ih vide", izjavila je Vojcicki na fetivalu muzike i tehnike u Ostinu u Teksasu, gdje je predstvaljen model informacionih znakova".

Tekstualne informacije će se prvo pojaviti na video zapisima koji se bave onim temama o kojima postoji značajan broj videa.

Poslije prošlogodišnjih apela različitih političkih aktivista i grupa za zaštitu medija, da Jutjub pomogne u zaustavljanju širenja prevara, lažnih vijesti i teorija zavjere, ta kompanija je prilagodila svoje algoritme kako bi promovisala ono što sama naziva "autoritativnim izvorima".

Uprkos činjenici da su, od svih sadržaja na tom globalnom internet video servisu, muzika i video igre mnogo popularniji, Jutjub je ove godine prioritet dao pronalaženju rješenja za kritike na račun objavljivanja lažnih vijesti, kvazinaučnih snimaka i teorija zavjere.

Bonus video: