Kad da mijenjamo plivajući zamajac

Zamajac sa dvije mase sprečava prenos vibracija motora na ostatak karoserije i time povećava udobnost i čuva mjenjač
1712 pregleda 5 komentar(a)
Plivajući zamajac, Foto: Saša Marković
Plivajući zamajac, Foto: Saša Marković
Ažurirano: 21.02.2017. 12:56h

Povećanjem snage i obrtnog momenta modernih motora, nastala je potreba za ublažavanjem vibracija koje se prenose na ostatak automobila. Upravo to je osnovni zadatak zamajca sa dvije mase, koga kod nas često zovu plivajući ili varijabilni zamajac.

Smješten je između motora i mjenjača, gdje nastaju najveće torzione vibracije. Samo ime govori kako funkcioniše. Unutar njega, dvije ploče, međusobno povezane polukružnim oprugama, rotiraju jedna suprotno od druge. Ove opruge preuzimaju i apsorbuju vibracije motora, povećavaju udobnost i čuvaju mjenjač.

U tom procesu ovaj sklop se troši. U ovlašćenom servisu Renoa kažu da na njegovu istrošenost možemo da računamo već kada automobil pređe 150.000 km. Međutim, nepravilnom vožnjom vijek mu se skraćuje.

Na primjer, ne treba naglo startovati, kvačilo treba otpuštati ravnomjerno, i nikako ne prebacivati u manju brzinu dok je brzina vozila prevelika. Takođe, nemojte preskakati brzine, na primjer šaltovati iz četvrte u drugu.

Sve te poteškoće koje zadajemo prilikom naglog šaltovanja trpi zamajac i tako skraćujemo njegov vijek trajanja.

“Čim osjetimo vibracije u radu motora, a da to nije posljedica oštećenja stopa motora ili samog motora, možemo da posumnjamo na varijabilni zamajac”, objašnjava Jovica Anđelić, šef ovlašćenog servisa Renoa, u okviru kompanije “Alliance”. “Takođe, simptomi su i jače vibracije pri startovanju ili gašenju motora”.

Zbog nekada dosta više cijene plivajućeg zamajca u odnosu na fiksni mnogi i danas pribjegavaju ugradnji fiksnog zamajca umjesto plivajućeg. Međutim, to nije dobra ideja.

“Ugradnjom fiksnog zamajca skraćujemo vijek svim elementima koje štiti varijabilni zamajac. Osim vibracija karoserije, moguće je oštećenje mjenjača ili nosača motora”, kaže Anđelić.

Iako je nekad zamajac sa dvije mase važio za izuzetno skupu komponentu, danas razlika gotovo da ne postoji. Na primjer, originalni plivajući zamajac za reno megan treće generacije staje nepunih 350 eura, a zajedno sa setom kvačila košta staje 570 eura. Istovremeno set kvačila sa fiksnim zamajcem je samo pedeset eura jeftniji.

Bonus video: